субота, 11. новембар 2017.

Rice milk



Još jedno u nizu homemade biljno mleko. Dosta recepata sam nalazila, ali ova malo izmenjena verzija je bila najprihvatljivija. Prilično jednostavan priprema, može da stoji 3 dana u frižideru (meni je bar toliko stajalo), a količina koju dobijate je nešto malo više od litra.

Potrebno
-1/2 šolje integralnog pirinča
-po želji med, vanila

Najpre dobro isperite pirinač pa kuvajte u puno vode dok god ne omekša skroz, sigurno nekih 25 minuta. Za to vreme u drugoj šerpi skuvati 5 šolja vode, dovoljno je da proključa i sklonite sa ringle. Kada pirinač bude skuvan ocedite vodu od kuvanja i isperite pod mlazom vode. U blender prebaciti 2 šolje od ključale vode ( neka bude prohlađena) i oceđen prinač pa miksovati dok god ne dobijete glatku masu, pa onda pomešati sa ostatkom od proključale vode. Pripremite neku pamučnu krpu ili gazu, veću, da bi obložila neku dublju posudu. Kada ste sve pripremili procedite mleko kroz tkaninu, a kada se ohladi odložite ga u staklenu teglu ili flašu i pravac u frižider. U ovo mleko možete dodati vanilu i med ako planirate da ga koristite za slatke recepte kao što su šejkovi, kaše i slično. Pre upotrebe ga promućkajte malo kako bi se ujednačila gustina. Ako želite gušće onda pravite sa manje vode, na primer 4 šolje ključale vode, a ne 5 i slično.



Najjadnostavniji recept za doručak sa ovim mlekom može biti kombinacija:
-3-4 kašike pahuljica ( one koje inače koristite)
-1 kašika mlevenog lana
-2 kašike seckanih orašastih plodova ( badem, orah, lešnik)
-2 kašike seckanog suvog voća ( umre, šljive, grožđe)
-1 šolja biljnog mleka ( ovde pirinčano,a može i neko drugo)
-1 kašičica kokosovog ulja ( nije neophodno ali je dosta lepše sa njim)
-po želji rogač, kokos, med, cimet

U jednu srednju činiju sipajte sve suve sastojke , izmešajte pa dodajte mleko. Poželjno je da odstoji bar malo kako bi pahuljice upile mleko, bar 20ak minuta. Ako želite možete ovo ostaviti i preko noći, tako će svi sastojci fino pustiti arome. Pored ovih sastojaka možete dodati i sveže voće, kao što su banane, nar, jabuke ili neko bobičasto, ali ne previše kako ne biste usporili varenje žitarica.


Нема коментара:

Постави коментар