недеља, 05. новембар 2017.

Slatki kupus


Naziv je možda malo čudan, ali navikla sam da ga tako zovem još od detinjstva, kuvan, svež kupus. Svi znamo za kiseli, ali ovo nam je bio tipičan jesenji obrok pre nego što stigne kiseli. Pošto ga volim u svim oblicima rešila sam da testiram novi način pripreme ovog dobro poznatog jela. Ovde sam koristila običan mekan, mladi kupus, obratite pažnju prilikom kupovine da nije previše zbijen, i težak u odnosu na svoju veličinu. Količinu sastojaka vam navodim otprilike za neke dve porcije, vi možete povećati ili smanjiti.

Potrebno:
-1/2 srednje glavice kupusa
-2-3 šargarepe
-1 glavica crnog luka
-1 šolja paradajz soka
-1-2 kašike ulja
-so, biber, mlevena slatka paprika, kari

Isecite kupus na veće komade, odstranite koren, a šargarepu iseckati na kolutiće. U veću šerpu stavite dosta vode da proključa ( dovoljno da potopite komade kupusa i šargarepe). Kada počne da ključa dodajte povrće, kuvajte dok ne omekša. Pošto je povrće skoro skuvano, ocedite ga kroz cediljku pa u šerpu izrendajte ceo luk, kratko ga prodinstajte sa malo vode (možete dodati i ulje odmah, ali bolje pri kraju da ne bi gubilo svoja svojstva). Dodajte kupus, šargarepu, paradajz sok,  posolite, začinite po želji i dodajte ulje ako već niste uz luk. Ostavite sve na smanjenoj ringli da se sjedini i začini puste svoje arome. Uz ovaj kupus idealno idu neke projice, možete napraviti Pogačice (klikom na naziv dolazite do stranice sa receptom za njih).

Нема коментара:

Постави коментар