субота, 02. децембар 2017.

Fake omlet




Ne mogu da ne primetim homogenost humusa dok ga mutim, pa sam došla na ideju da iskoristim leblebije kako bih napravila omlet, tzv. "lažni". Možda malo preterujem sa ovim lažnim receptima,ali su prilično dobre kopije, zar ne? U nastavku je recept za jednu porciju omleta, debele palačinke, nazovite kako želite, uglavnom biće idealan doručak.

Potrebno:
-3kašike leblebija
-1 kašika lana
-1/3 šolje seckanog spanaća
-1/3 kašičice praška za pecivo
-ulje za podmazivanje tiganja
-so, biber



Najpre uključite ringlu na najjače i stavite suv teflonski tiganj da se greje. Za to vreme u mlinu sameljite leblebije da budu bukvalno kao brašno ( čula sam da postoji brašno od leblebija pa možete i njega ovde koristiti, pretpostavljam da bi uspelo). Zatim sameljite i laneno sememe pa ga pomešajte sa tri kašike vode da nabubri i odstoji malo. Na kraju samo pomešajte mlevene leblebije sa seckanim spanaćem, dodajte lan, posolite, pobiberite pa zamesite sa 1 šoljom vode (oko 200ml). Pored svega možete dodati malo ulja, ali nije neophodno ( ja nisam dodavala ulje u masu). Pošto sam prvi put pravila, možda sam malo preterala sa spanaćem, pa sam vam zbog toga i napisala 1/3 šolje ( ja sam stavila malo više, pa na fotografiji ispod možete videti da je moj prilično zelen).



Sad se tiganj već zagrejao pa možete četkicom razmazati par kapi ulja po njemu i ako se zagrejao sipati masu. Ja uvek testiram sa par kapi mase, ako "čvrči" onda je dobro zagrejano. Masu rastanjite na veličinu standardne palačinke, biće malo deblja. Neka se dobro upeče sa jedne strane, a kada se osuši malo odozgo polako spatulom odlepite u krug pa tek onda okrenite. Preporučujem okretanje sa tanjirom, tako što ćete ga staviti preko omleta pa okrenuti tiganj naopako da omlet padne na tanjir.  Ovo je najjednostavniji način, a onda kada imate omlet na tanjiru samo ga pustite da sklizne na tiganj kako bi se i donji sloj zapekao. To je to sa obe strane po malo i gotovo, a na fotografiji ispod možete videti kako je meni ispao odmah posle pečenja, volim kada je pečenije. Zbog svojih dobrih svojstva i proteina leblebija je sjajan izbor za doručak, pogotovu u kombiaciji sa povrćem. Vi možete koristiti i nešto drugo, kao što su na primer šampinjoni, slaninica, paprika, šargarepa... Ja sam ga jela sa maslinama, paradajz pireom i zelenom paprikom.

Нема коментара:

Постави коментар