субота, 16. децембар 2017.

Komplet burger


Još jedan burger, ovaj je odavno nastao, samo sam malo na njega zaboravila. Mnogo se obradujem kada nađem davno pripremljen recept i fotografije među folderima na laptopu. Kreću pripreme, pošto u selu slavimo Svetog Nikolu pa je svaki slučajno nađen recept dobrodošao kako bih imala nešto novo da vam napišem i danas.

 Potrebno:
-8 kašika zelenog sočiva
-5 kašika mlevenog lana
-3 kašike maslinovog ulja (može i neko drugo)
-1 crni luk
-par čena belog luka
-1 veća šargarepa
-1 šolja brokolija ( 2-3 cveta)
-1 kašičica crvene slatke paprike
-kajenska paprika, biber po želji
-so ( može i soja sos)

Najbolje je da vam sočivo prenoći u vodi, zdravije je, lakše se vari i brže ćete skuvati. Ukoliko nemate vremena neka odstoji bar par sati u vodi pre kuvanja, pa će vam u tom slučaju trebati otprilike 15 minuta da se skuva. Zatim uključite rernu da se greje na 200 stepeni, a za to vreme spremiti masu za burgere. U multipraktik stavite kuvano i oceđeno sočivo, brokoli, laneno seme, crni i beli luk. Sameljite delimično, da ima strukturu, a ne kao kašu. Na kraju u to dodajte rendanu šargarepu ( lepše je kada je rendana, dekorativnije) posolite i začinite po želji. Ukoliko vam je previše gusto dodajte 2/3 šolje vode, da bi mogli da formirate burgere. Pleh obložite pek papirom, pa formirane krugove poređajte sa malo razmaka, dobićete otprilike  6 komada od ove količine sastojaka. Potrebno je oko 30-35 minuta da se ispeče, pratite dok ne porumeni i stegne se.
Da bi ovi burgeri bili potpuni morate napraviti i zdrave pogačice, pa će uz dodatak salate, maslina biti savršeno zdrav obrok.


Pogačica(za jedan komad)

Potrebno:
-3 kašike speltinog brašna
-3  kašike heljdinog brašna
-1 kašika ulja
-1-2 kašičice praška za pecivo
-1 kašičica sode bikarbone
-prstohvat soli
-2/3 šolje mineralne vode
-semenke za posipanje

Rernu uključite da se greje na 200 stepeni. Za to vreme pomešajte brašno, ulje, prašak za pecivo i so. Zamesite testo sa vodom, dodavajući polako dok ne dobijete tvrđe testo, ako slučajno preterate sa vodom samo dodajte još speltinog brašna. Kada ste formirali pogačice u dubljoj šerpi zagrejte vodu da ključa pa dodajte kašičicu sode bikarbone.  Pre nego što stavite da se peče potopite pogačicu u vodu, pa kada ispliva izvadite i ređajte na pek papirom obložen pleh. Pospite semenkama i  pecite  oko 35 minuta, dok ne porumeni i fino nadođe. Soda joj daje neobičan ukus, malo podseća na slane štapiće.
 Predlog je da ređate između kupus, zelenu salatu ili spanać, možete dodati senf, kolutove paradajza ili paprike, prženo jaje može biti dodatni protein ovde. Dosta je opcija na vama je da izaberete sastojke koje najviše volite.


Нема коментара:

Постави коментар