петак, 15. децембар 2017.

Smotana pita


Kada je u pitanju povrće nikad kraja inspiraciji. Ukoliko dodamo dovoljno začina, luka, svako povrće daje svoj maksimum, čak i u piti koja je obična kao ova. Izbor sastojaka je bio u skladu sa trenutnim stanjem u frižideru, vi možete prilagoditi svom ukusu. Količina sastojaka je za tri manje rolnice ( otprilike dužine 20 cm).

Potrebno:
-1 šolja sitno seckanog praziluka
-1 šolja sitno seckanih šampinjona
-1 šolja rendane šargarepe
-so, kari, korijander
-3-4 kašike ulja ( koristila maslinovo, vi možete i neko drugo)
-10 kašika heljdinog brašna ( poželjno)
-10 kašika ražanog brašna ( može i neko drugo integralno: pšenično, ovseno, ječmeno)
-1 šolja mineralne vode ( oko 200 ml)
-1/3 kašičice sode bikarbone
-1/3 kašike praška za pecivo

Najpre pripremite svo povrće i pečurke. U dublji tiganj prvo stavite praziluk ( ja sam koristila wok teflonski), malo mešajte pa dodajte šampinjone. Kada se oni malo opuste ( ringla ne mora da bude na najjačem) dodajete šargarepu i mešate kako bi se sastojci povezali. Onda možete dodati so i začine, pa kada ova masa bude u fazi kao na fotografiji ispod, dodajte kašiku maslinovog ulja ( možete i 2). Dobro izmešajte i ostavite na isključenoj ringli. 


Sada već možete da uključite rernu da se greje na 180 stepeni dok vi napravite testo. U posudi pomešajte oba brašna, prstohvat soli, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i 1-2 kašike maslinovog ulja. Masu zakuvajte sa mineralnom vodom, polako dodajte dok ne dobijete testo koje se ne lepi za prste. Gustina treba da bude kao na fotografiji ispod, kako bi testo mogli da razvijete bez dodavanja još brašna. Ukoliko se stegne malo od stajanja ( to se često dešava kada u sastavu ima heljdinog brašna ) dodajte još malo vode.


Kada ste sve spremili podelite masu od povrća i testo na tri dela. Oklagijom prvo razvijete jedan komad testa na dimenzije (otprilike oko 20x15 cm). Debljina testa treba da bude što tanje moguće ( oko 2mm) pa na to rasporedite oko 3 kašike fila kao što vidite na fotografijama koje slede.


Sve što je potrebno na kraju je da uvijete testo u rolnicu tako što krenete od šire strane i pritisnete krajeve kako bi zatvorili i sprečili da ispadne fil ( na fotografiji ispod možete videti kako izgleda u ovoj fazi).


Pre pečenja premažite ih mešavinom ulja i vode kako ne bi bili previše suvi. Pleh u kojem pečete obložite pek papriom i pecite dok god ne porumeni blago. U toku pečenja možete premazati još neki put i okrnuti ih na drugu stranu kako bi se dobro upekle. Kada pripremam ovakve pite, ako uprokos dugom pečenju nisam sigurna da li je gotovo, je ih presečem i onda sm sigurna da su gotove. Mogu se jesti za doručak ili neku raniju užinu, u prvom delu dana. Pogodne su za poneti, a mogu se jesti hladne i tople, mada ja preferiram kada se ohlade jer tada luk pusti svoju aromu, kao i pečurke. Kako bi bile mekanije posle pečenja ih ubacite u kesu ili umotajte u krpu. Ja lično volim kada su hrskave, pa sam ih zbog toga i pravila ovako, nadam se da će se još nekom dopasti.


Нема коментара:

Постави коментар