субота, 06. јануар 2018.

Mak kolač


Omiljena kombinacija za hladne zimske dane. Dok se peče uvek zamiriše u kuhinji i podseti me na selo. Naravno kod kuće smo pravili one kaloričnije verzije, a ova moja je nešto laganija. Količina sastojaka je za manji kolač, veličine srednjeg pleha za hleb.


Potrebno:
-1 velika jabuka ( poželjno neka slatka)
-2 kašike ulja ( ovde je bilo maslinovo, može i neko drugo)
-2 kašike džema ( ovde je bila kajsija, može i neki drugi)
-2 kašike mlevenog lana
-7 kašika mlevenog maka
-5 kašika brašna od spelte (poželjno)
-2 kašike rogača 
-4 -5 suvih šljiva
-1 kašika suvog grožđa
-1 kašičica praška za pecivo
-1/2 kašičice sode bikarbone
-oko 100ml mineralne vode

Najpre uključite rernu da se greje na 180 stepeni. Pomešajte mleveni lan sa 100ml obične vode da bi nabubrio. U veću posudu izrendajte jabuku, pa dodajte ulje, džem i lan kada nabubri. Pošto to sjedinite dodajte brašno, mak, rogač, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, seckano suvo voće pa zakuvajte sa mineralnom vodom. Pored ovih sastojaka možete dodati i seckane orahe, lešnike ili bademe. Pazite ako dodajte mlevene orašaste polodove, zgusnuće vam masu, pa će verovatno trebati još tečnosti. Na kraju treba da dobijete masu koja je gušća od one za mafine. Pripremite pleh ( kod mene je bio srednji za hleb) obložen pek papirom pa u njega prebacite masu i poravnjajte površinu. Peče se oko 35 minuta, malo će da nadođe i verovatno pukne na sredini. Ovako spremljen kolač možete da premažete topljenom čokoladom, džemom ili mešavinom meda i kakaoa(srazmera je 1 kašika meda na 1 kašičicu kakaoa). Divan za praznike i vreme posta.


Нема коментара:

Постави коментар