среда, 03. јануар 2018.

Zapečeni proso


Proso najčešće jedem kao kašu za doručak, ali ovaj put ipak nešto drugačije. Jedan fin obrok, može biti glavno jelo ili prilog. Od ove količine sastojaka dobijate dve manje ili jednu prilično veliku porciju.

Potrebno:
-7 kašika suvog ljuštenog prosa
-oko 8 manjih šampinjona
-1 manji crni luk (  možete koristiti i praziluk)
-2 kašike maslinovog ulja ( može i neko drugo)
-so, biber, kumin, kari ( začini su po želji, ne mora sve, ali je lepše)

Najpre skuvajte proso, delimično ( na 2/3, da se ne raskuva skroz). U tiganju prodinstajte rendani luk ( ili seckan ako je praziluk), seckane šampinjone na listiće uz dodatak 1 kašike ulja. Zatim posolite i dodajte začine samo da se poveže i dobije finu aromu. Rernu zagrejte na 180 stepeni, pa polako pomešajte proso ( oceđen od vode, ali ne potpuno, kako bi još mogao da se dokuva u rerni, meni je ostalo par kašika vode), dinstano , kašiku ulja i posolite ako treba još. Najbolje je da sipate u vatrostalnu ili glinenu posudu ( nije vam potrebna velika, moja je bila veličine velikog tanjira poravnjate površinu i pravac u rernu. Vreme pečenja je u skladu sa vašim ukusom, da li volite da bude hrskavo odozgo ili više sočno. 

Нема коментара:

Постави коментар