четвртак, 22. фебруар 2018.

Narandžaste kocke


Obožavam ovako mekane kolače koji nisu mnogo slatki pa mogu biti užina uz čaj. Od ove količine sastojaka se dobija kolač za otprilike okrugli pleh prečnika 22cm. Prilično brzo je gotov, a sadrži prilično fine i zdrave sastojke pa neće mnogo škoditi čak i onima koji izuzetno vode računa o svojoj ishrani.

Potrebno:
-2 jaja
-2 kašike mlevenog lanenog semena
-4 kašike heljdinog brašna ( ako nemate može i neko drugo integralno)
-2 kašike rogača
-1 pomrandža
-2 kašike džema od pomorandže ( ako baš nemate može i neki drugi)
-2 kašike hladno ceđenog ulja
-1/3 kašičice sode bikarbone

Najpre uključite rernu da se greje na 180 stepeni. U posudi prvo dobro umutite belanca mikserom, dodajte džem pa nastavite da mutite dok se ne poveže i na kraju dodajte žumanca. Kada ste sve lepo umutili dodajte pomorandžu koju ste prethodno celu samleli u blenderu ( dobro operite prethodno, neka bude samlevena u kašu skroz) i sve ostale sastojke. Umešajte spatulom polako da masa ne izgubi mnogo volumen. Treba da dobijete masu koja je malo gušća od one za mafine, dakle nije mnogo tečna. U masu možete dodati i neko suvo voće ili seckane orašaste plodove. Pripremite manji pleh obložen pek papirom i u njega rasporedite masu. Ona treba da bude debljine oko 1,5-2 cm otpilike, ne tanje pa u skladu sa tim izaberite pleh. Peče se dok ne porumeni blago i malo nadođe. Gotov kolač možete preliti sa mešavinom kakaoa, kokosovog ulja, par kapi neke arome(vanila, rum) i malo džema ili meda. Na taj način dobijete nešto kao čokoladni preliv, a srazmera je otpilike 1 kašika džema(meda), 1 kašika, 1 kašičica kakaoa, 1 kašičica ulja i par kapi arome. Kada se kolač malo prohladi prelijete ga sa ovim miksom i pospete mlevenim orašastim plodovima ili suvim pšeničnim klicama. Preporučujem da ga jedete kada je prohlađen jer tada osetite lepo sve arome kolača.

Нема коментара:

Постави коментар