понедељак, 19. фебруар 2018.

Tetkin hleb
Skoro sam dobila jedan sjajan recept za hleb od tetke. Oduševilo me koliko ima finih sastojaka koji se idealno kombinuju. Pun zdravih semenki koje krckaju pod zubima dok jedete hleb uz omiljeni namaz. Količina sastojaka je za jednu srednje veću veknu.


Potrebno:
-2 šolje integralnog pšeničnog brašna ( može i speltino)
-2 šolje kukuruznog brašna ( belo ili žuto)
-1 šolja heljdinog brašna
-1 šolja integralnog ražanog brašna
-1 mala šolja sirovog semena golice
-1 mala šolja sirovog suncokretovog semena
-1 mala šolja sirovog susuama
-1 mala šolja lanenog semena
-1 mala šoljica hladno ceđenog ulja ( maslinovo, suncokretvo...)
-1 kašičica suvog kvasca
-1 kašičica soli ( mada može i manje)
-1/2 kašičice sode bikarbone
-druga opcija je da stavite 1 kašiku meda, ali onda stavljate vrlo malo soli ( dobije finu boju i malo finiji ukus)

Sve sastojke sipajte u jednu posudu i zamesite testo sa oko ½ litra mlake vode. U navođenju sastojaka sam napisala kašičica soli jer mi je tetka tako dala recept, ali možda bi moglo manje da se stavi soli ili da uzmete drugu opciju sa kašikom ili kašičicom  meda, onda vam treba malo soli, a možda i uopšte ne treba. Ako budete pravili neku od opcija javite utiske. Testo treba da odmori 12h, najbolje pravite popodne ili uveče pa ujutru možete da ispečete i tako imate za doručak. Ujutru samo malo umešate testo pošto se osuši po vrhu od stajanja i prebacite na pleh koji je obložen pek papirom.

Ja sam pekla u velikoj modli za hleb, a vi možete i u nekom plehu, pa će vam biti kao pogača. Pazite na veličinu pleha jer testo nadođe u toku pečenja. Kada ga rasporedite u pleh ne bi trebao da bude deblji od 5cm kako bi se lepo ispekao. Rerna mora biti zagrejana, peče se na 200 stepeni prvih 10 minuta, a onda na 180 stepeni 20 minuta ako pečete u običnom plehu, a ako pečete u modli za hleb trebaće malo više jer je deblje, što znači oko 15ak minuta na 200 i 30ak na 180. Pred kraj možete i da izvadite iz modle za hleb na rešetku da se tako malo peče. Kada bude gotov odvojite od pek papira i uvijte u čistu krpu ukoliko želite da bude više mekan. Samo da naglasim da se šolja odnosi na onu veću otprilike 200ml,a šoljica je ona mala skroz, za crnu kafu, sigurno imate takve u kuhinji. 


Нема коментара:

Постави коментар