субота, 07. април 2018.

Carica


Ovo je prvi recept sa kojim sam samu sebe oduševila. Prava praznična torta koju možete jesti bez griže savesti. Nije kao tipične zdrave torte prepuna meda, orašastih plodova i putera, malo je laganija, čak i za doručak možete da je jedete jer je baš hranljiva (biće to carski doručak). Sigurno će vam se dopasti pa ako pravite za drušvo preporučujem da odmah napravite duplu meru jer se od ove količine sastojaka dobija jedna manja, prečnika  otprilike 12cm, ali vrlo visoka jer sam pravila sa pet kora. Ja obožavam te male okrugle torte koje imaju dosta kora, nekako mi je to tipičan oblik i druge ne priznajem.


Potrebno:
-3 jaja
-2 kašike mlevenog lana 
-2 kašike rogača
-6 kašika kokosovog brašna ( ne znam baš da l je pametno da se ovde meša kokosov protein jer mnogo suši masu)
-1/3 kašičice praška za pecivo
-2 kašike sirupa od urmi ( možda bi mogao med ili ječmeni slad kao zamena)
-8 kašika ljuštenog prosa
-8-10 svežih urmi( obavezno)
-1 kašika kakaoa
-3 šake pečenog lešnika
-2 kašike čia semena
-aroma vanile
Najpre uključite rernu da se greje na 170 stepeni. Potopite proso u dosta vode da nabubri dok vi spremate ostalo. U posudi dobro umutite belanca, dodajte sirup od urmi, još mutite pa tek onda dodajte žumanca. Zatim dodajte mleveni lan, rogač, kokosovo brašno i prašak za pecivo pa na vrlo sporom nivou umutite to, da ne gubi volumen masa. Od ove količine mase pečete 4-5 okruglih kora. Ja sam ih oblikovala na pek papriru, po dve pekla ( pogledajte na fotografiji desno kako). Peku se oko 10ak minuta, da lepo porumene i blago nadođu. Čim su gotvove odmah na rešetku da se prohlade, pa ide sledeća tura kora i sve tako dok ne potrošite svu masu. Možete naravno da izlijete sve odjednom, ne znam kako bi bilo ali pretpostavljam da ne bi promenilo mnogo stvar. Onda ih samo isečete i dobijete više kora. Ako budem probala i tako kasnije dodaću svoje utiske na ovaj post.

Pošto je proso odležao možete staviti da se kuva, nekih 15-20 minuta dok god se ne skuva skroz onako da se raspadne. Onda ga ocedite dobro, umutite štapnim mikserom ( poželjno je da ga imate, eventualno neki baš jak blender, ne znam kako bi ovo bilo sa nekim seckom ili slično, ne garantujem uspeh) , pa u njega dodajte očišćene sveže urme ( nije potrebno ništa da ih natapate u vodu pre), pečeni lešnik koji ste prethodno dobro samleli u mlinu, kakao, vanilu. Tek kada to sve dobro sjedinite dodajte čia seme pa i njega dobro umešajte, ali kašiku po kašiku nemojte odjednom da stavite svo čia seme. Masa bi trebalo da se zgusne malo po malo, a i dodatno će jer će čia seme da nabubri. Ako vam nije dovoljno slatko uvek možete da povećate urme, mada meni je ovako bilo taman. Što se tiče zamene za urme iskreno ne znam šta bi drugo moglo, ja sam baš njih stavila kako bi dodatno stegle masu, ne znam kako bi bilo ako bi stavljali med ili neki drugi zaslađivač, u svakom slučaju može da se proba.
Što se tiče drugih sastojaka, potrudite se da ih ispratite. Jedino na primer možete staviti pečene mlevene bademe umesto lešnika, kakao možda zameniti rogačem, ali već ga ima u kori pa bi dobili nešto slično što nije poenta. Da se mi ipak vratimo na proces pravljenja torte, mešajte kašikom povremeno ovaj fil dok se ne ohladi skoro do kraja. Ne bi trebao da "zabetonira" skroz da bi mogli da filujete kore. Videćete i sami samo polako nema tu mnogo filozofije. Meni je trebalo otprilike dve kašike za između dve kore, vi uskladite sa vašom veličinom torte ( pogledajte kako je izgledala u ovoj fazi na fotografiji desno). Ostavite i za filovanje okolo. Čim je završite pravo u friz, dobro ohladte pa  može da se jede. Pred serviranje možete preliti mešavinom kakaoa, sirupa od urmi (može i med ili slad) i vanile. Možda sam malo dosadna sa ovim prelivom ali meni je omiljeni, vi možete da je prelijete i crnom čokoladom, ali ja sam htela da zadržim ovaj oblik preliva kako bi torta bila skroz bez belog šećera.


2 коментара:

  1. Preukusna torta! Fil je fantastican..no comment 😶
    Ja sam samo uzela 2/3 doze recimo i stavila u posudu pa krojila koru al mislim da na ukus nije uticalo i bila su dva sloja..sve preporuke😍

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sjajno! Hvala Vam mnogo što ste podelili utiske .Drago mi je da ste uživali u torti. Puno pozdrava od mene

      Избриши