среда, 30. мај 2018.

Crvena čorba


Često u komunikaciji na društvenim mrežama dođem do novih ideja ili inspiracije za nove recepte. Ovaj put sam dobila vrlo lep recept za čorbicu sa šampinjonima koji sam prilagodila sastojcima koje sam imala. Količina sastojaka je za otprilike 4 porcije.

Potrebno:
-1 1/2 šolja seckane bukovače(može i šampinjoni)
-1 veća šargarepa
-2/3 šolje kukuruza šećerca
-300ml paradajz soka ( neki najobičniji)
-2 kašike sirovog ljuštenog zrna heljde(može i kinoa, bilo koje pahuljice, proso...)
-1 struk mladog luka ( može i praziluk ili običan crn luk)
-so, biber, beli luk u granulama, lovorov list
-1 kašika bilo kog hladno ceđenog ulja

Najpre izrendajte šargarepu na krupno, luk iseckajte sitno, a pečurke iseckajte na trakice ili listiće. Sve prebacite u veću šerpu sa kašikom ulja i mešajte na slabijoj ringli dok sve ne opusti malo. Nakon nekih 6-7minuta dodajte oko 4 šolje vode ( 1 šolja 200ml) lovorov list (2-3 komada, daje jako lepu aromu na kraju) i kukuruz šećerac. Možete dodati rendani celer i rendani đumbir ukoliko volite. Ovo se kuva nepunih deset minuta. Zatim dodajete paradajz sok, 2 kašike heljde koju ste samleli u prah. Nisam probala sa brašnom da je zgusnem, nekako mi je uvek lepše kada sameljem zrna, a pored heljde možete koristiti i proso, kinou ili jednostavno samleti dve kašike bilo kojih pahuljica. Ovo sam dodala u masu tako što sam uzela dve kutlače čorbe u jednu činiju dodala mlevenu heljdu, ubućkala žicom pa vratila polako, kao kada pravite puding. Dodate začine, peršun ako volite, so i ostavite na skroz smanjenoj ringlu samo da se zgusne. Čorba je fenomenalna jer može da stoji dva dana pa tako imate spreman obrok, ja sam je čak i sledeći dan hladnu jela i bila je sjajna. 

Нема коментара:

Постави коментар