понедељак, 28. мај 2018.

Lažni falafel


Ovo je nešto vrlo zanimljivo može se kombinovati na milion načina. Dobro poznati falafel, ali zdravija varijanta, peče se. Idealan za lunch box, može par dana da stoji, dakle idealno za ove tople dane.

Potrebno:
-1 nepuna šolja sirovih leblebija
-1/2 šolje barenog spanaća
-2 kašike mlevenog lanenog semena
-3 kašike integralnog brašna ( ječmeno, ražano, ovseno, pšenično)
-so, biber, kari, kumin, beli luk u prahu
-2 kašike hladno ceđenog ulja

Najpre potopite leblebije u hladnu vodu i ostavite da prenoće. Ujutru ocedite, treba vam 1 1/2 šolja za ovaj recept. U multipraktiku ili secku pomešajte leblebije, spanać i sameljite. Ne skroz u kašu neka ostane malo neki komadić, čisto da ima strukturu. Zatim dodajte 2 kašike lanenog smena koje ste prethodno potopili u 50 ml mlake vode ( bar deset minuta, da se stvori gusta gelasta masa, koja će povezati sve). Onda i ostatak sastojaka, treba da dobijete masu ka na fotografiji desno, dakle da može da se oblikuje od nje kuglica. Uključite rernu da se greje na 200 stepeni i polako krenite da pravite kuglice, od ove količine dobijate jedan srednji pleh. Prečnik kuglice neka vam bude oko 2 cm, ne preterujete kako se ne bi deformisala u toku pečenja ili ostala "živa" unutra. Nakvasite ruke malo samo da bi vam bilo lakše. Direktno rerna i peče se 35-40 minuta, malo ih okrećite u toku pečenja, videćete već. Kada se ispeku biće tvrdi, nemojte to da vas uplaši jer će kasnije biti mekani, možete da ih ubacite u neku posudu i biće super. Mogu da stoje u frizu dva tri dana lagano, a možda i duže. Možete da probate i da zaledite, stavite dva tri pa vidite kakvi će biti. Ja sam kombinovala uz Kiki pire ( klikom na link idete direktno na recept) i sezonskom salatom od paradajza i krastavaca. A preliv preko kuglica je neka verzija posnog majoneza. Pravi se od akvafaba, to je tečnost koja ostaje od kuvanja leblebija. Potrebno vam je otprilike 1/3 šolje ove tečnost, dobra kašičica senfa, sok od pola limuna i hladno ceđeno ulje.Prvo mutite štapnim mikserom takvafab, dok ne dobijete nešto kao umućeno belance, a onda ostatak sastojaka, dok god e masa ne poveže i malo zgusne, videćete dobijate kao neki dresing. Srazmeru sastojaka možete menjati pa praviti jače ili blaže.

Нема коментара:

Постави коментар