субота, 12. мај 2018.

Palenta pita


Obožavam palentu u svim mogućim obicima, možda ste to već primetili. Stižu tikvice, sezona u punom jeku pa je red iskoristiti ih. Ovo vam može biti idealna večera, užina, doručak, šta god želite, puno je finih sastojaka pa će vas zasititi bez optrerećenja.

Potrebo:
-2 šolje rendane tikvice ( otprilike jedna velika ili dve male)
-8 kašika palente( fora je da bude baš palenta, pa ne bilo ok da menjate jer gubi smisao)
-1 dobra kašika mlevenog lanenog smena
-2 veća jaja ( ja sam koristila ona mala od misirke, bila su tri, pretpostavljam da su vama dva regularna sasvim ok)
-so, biber, beli luk u prahu ( beli luk mu daje baš dobar šmek)
-1/2 kašičice praška za pecivo ( nisam sigurna da bi soda bikarbona bila dobra zamena, jer ona daje neki specifičan ukus)
-po želji možete dodati i jednu kašiku ulja( ja sam pravila bez njega)
-semenke za posipanje(suam, suncokret)

Najpre uključite rernu da se greje na 200 stepeni. U posudi pomešajte viljuškom jaja i rendane tikvice. Zatim dodate palentu, mleveni lan, prašak za pecivo, ulje, so i začine. To je to sjedinite masu i direktno na pek papirom obložen pleh, neki regularno oko 20ak cm prečnika npr. Iako vam se malo odvaja tečnost u masi ne brinite to će sve palenta da pokupi, dakle ne cedite tikvice kada rendate, baš treba tako da budu vodene. Pospite sa semenkama i to je to pravac rerna. Sve se peče oko  30ak minuta, zavisi i od vaše rerne, ali ne možete mnogo da pogrešite, treba da naraste malo, porumeni. Najbolje je da se malo prohladi pa onda da sečete kako se ne bi odmah raspala. Ja ću sledeći put da napravim duplu meru da bi bila još deblja, jer me oduševila kakva je bila kada sam isekla, prilično se sve povezalo i nije se raspadala jer se fino prohladila.

Нема коментара:

Постави коментар