четвртак, 31. мај 2018.

Slatko srce


Evo jedne verzije dobro poznatog kolača na malo zdraviji način. Verujem da dosta vas ovo pravi ali eto rešila sam da ipak napišem post, možda nekome bude potpuno nova stvar.

Potrebno:
-1 šolja integralnog brašana ( poželjno je da koristite ražano, ovseno, ječmeno, pšenično, eventuano speltino, nisam sigurna da bi kolač dobro nadošao sa na primer heljdinim)
-1 šolja mineralne vode
-3 kašike mlevenog lanenog semena(može i kombinacija 2 kašike mlevenog lanenog semena i 1 kašika mlevenog oraha ili badema) 
-2 kašike kakaoa ( poželjno)
-1 dobra kašičica cimeta
-3 kašike džema od kajsija ( poželjno da imate ovaj)
1 ravna kašičica praška za pecivo
-1/4 kašičice sode bikarbone

Najpre uključite rernu da se greje na 200 stepeni. Zatim u posudi pomešajte sve suve sastojke pa dodajte džem(ako vam je previše tvrd  pošto je moj bio domaći prekuvan prvo sam ga razradila sa strane sa trunkon tople vode). Kada dobijete kompaktnu masu ide mineralna voda, nemojte odjednom, već malo po malo. Često ista vrsta brašna bude drugačija u zavisnosti od proizvođača. Nekad je krupnije, nekad sitnije, pa vam zbog toga uvek uvek naglasim da polako dodajete vodu. Možete dodati i 1-2 kašike hladno ceđenog ulja, ali nije neophodno. 
Spremite pek papirom obložen pleh pa sipajte masu. Ja sam koristila malu šerpu dimenzja 20ak cm u prečniku. Birajte posudu za pečenje kako bi vam visina mase kada izlijete bila 1,5cm otprilike (nemojte više od 2cm, nisam sigurna kako će da se ispeče u tom slučaju ). Pek papir sam isekla kružno za dno, a stranice isto obložila sa dva trakasta komada. Tako je najbolje jer ako stavite papir iz jednog dela, gužvaće vam se sa strane i nećete imati lepe stranice kolača. Savet plus je da stavite malo fila između šerpe (ili pleha) i pak papira kako bi se stranice bolje zalepile i masa koju kasnije sipate ne povuče papir, meni se često to dešavalo da se obori i onda deformiše kolač. Pogledajte na fotografiji levo kako sam to uradila. To je to pravac rerna, trebaće nekih 40ak minuta, zavisi od debljine kolača koji ste napravili. Kada bude gotov malo sačekate pa odvojite od pleha. Ostavite na rešetku da se hladi. Možete ga preliti džemom, crnom čokoladom ili mešavinom kakaoa i meda (1 kašika meda na 1 kašičicu kakaoa). Preporučujem da sačekate da se kolač dobro ohladi kako biste ga sekli. Najbolje je kada prenoći, arome su fantastične. Šolju koju sam koristila za merenje sastojaka imala je 200ml.





6 коментара:

  1. Анониман31. мај 2018. 14:19

    Divan ti je blog, tek sam nedavno ga otkrila (sram me bilo) ali si me toliko motivisala da krenem zdravije da se hranim! Pre sam uvek odgadjala to jer recepti na netu nisu bili prilagodni nasem podrucju. Samo tako nastavi :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala mnogo. Izuzetno mi je drago zbog Vas, time se moja misija ispunjava. Srećna sam ako makar jednu osobu inspirišem, jer znam koliko je veliki izazov danas početi sa zdravijom ishranom. Želim Vam da uživate u kuvanju i svim zdravim zalogajima.Pozdrav!

      Избриши
  2. Одговори
    1. :) Divno. Puno pozdrava od mene i hvala što ste izdvojili vreme da pogledate sadržaj bloga.

      Избриши
  3. Da li ide tri kasike lana ili solje? zbunih se a planiram da pravim kolac.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav draga Milice. Kašike su u pitanju, hvala na ukazanom, ispraviću. Prijatan dan <3

      Избриши