субота, 16. јун 2018.

Baget





Baš mi se jeo neki fin hleb i eto Ksenije sa Instagrama sa idejom. Vrlo sam zahvalna svim ljudima koji se javljaju na društvenim mrežama i dele svoje recepte sa mnom. Ovaj baget koji je ona pravila pa mi recept prosledila je fantastičan, miriše onako kao bavarske kifle, jedva čekate da se prohladi i da ga probate, ali da ja ne dužim mnogo i pređem na recept.

Potrebno;
-2 1/3 šolje speltinog brašna ( poželjno je da bude ovo jer ipak ima posebnu teksturu i aromu)
-1 1/2 šolje mineralne vode
-1 kašika mlevenog lanenog semena
-1/2 kesice praška za pecivo (obavezno)
-1/3 kašičice sode bikarbone (obavezno)
-3 kašike hladno ceđenog ulja ( maslinovo, suncokretovo...)
-morska so 
-susam za posipanje

Pomešajte sve suve sastojke pa dodajte ulje i mešajte kašikom da se malo poveže (kao meru sam koristila šolju od 200ml). Zatim polako dodajte mineralnu vodu, mešajte prvo kašikom, a onda već morate rukom jer je ipak testo za hleb, biće vam malkice je lepljiv i to tako treba da bude. Ako želite mekši nego moj možete dodati još malo vode, ali pazite da ne pređete granicu i da vam se testo razliva previše. To možete da procenite ako pogledate testo i ono previše beži i ne bi mogao da se formira baget (razvijaćete ovo sa nauljenim rukama tako da ne brinite da će da vam se lepi, a i uvek  možete da dodate brašno na radnu površinu). Računajte da će još malo da se stegne jer to treba da stoji 20 minuta ( ovo je obavezno), taman će malo da nadođe i stegene se, tj. lan i brašno će upiti višak tečnosti. Sad već možete da uključite rernu da se greje na 200 stepeni, ako vam je rerna vrlo jaka onda na 180, taman dok se zagreje testo je spremno. Pa kada prođe to vreme malo nauljite ruke i formirajte dugačak hleb, kao baget, moj je bio širok otprilike 4cm, a dužine 35 cm. Odozgo pospite sa susamom i malo morske soli. To je to pravac rerna. Nakon nekih 6-7 minuta otprilike možete da ga zasečete, ja sam malo zakasnila već je bio uhvatio koricu, ali dobro znaću za sledeći put. Ukupno se peče oko 30 minuta, videćete već, tanak je tako da to brzo bude gotovo. Kada ispečete možete ga odmah jesti ali preporuka je da se prohladi jer se dosta lepše seče, pa možete da pravite bruskete od njega. Ja već planiram da ga isečem na komade i tako malo zaledim, biće divno kada se prepeče malo u rerni pa uz neku salaticu. divno! Bravo Ksenija!



Нема коментара:

Постави коментар