четвртак, 14. јун 2018.

Bele galete



Galete broj tri, okej neću više stvarno. Nastale su jer mi je trebao posni hleb, pa sam spojila sve živo što sam imala. Pekla sam ih u silikonskim modlama za galete, koje su isključivo namenjene za rernu, ne znam baš da li bi ova masa smela u onaj klasičan aparat za galete, jer je retka i nema ulja. Eventualno, možda bi moglo u plehu običnom, pa da se izlije da bude tanko ili da probate u modlama od silikona za mafine, ali da ne punite previše, mada nisam to još probala ali eto dajem neke alternative.

Potrebno:
-3 kašike čia semena
-1/3 šolje seckanog kokosovog oraha
-500 ml toplije vode
-6 kašika belog kukuruznog brašna ( poželjno, ne znam koja bi zamena mogla da bude)
-2/3 kašičice praška za pecivo
-prstohvat soli

Najpre uključite rernu da se greje na 200 stepeni. Čia seme sameljite prvo u nekom jakom mlinu. Zatim u blenderu sameljite kokos sa toplom vodom, da dobijete nešto kao mleko, onda dodajte mleveno čia seme. Ovo sve možete i jakim štapnim mikserom, samo je eto bitno da čia seme bude posebno samleveno. Zatim ostavite tu masu malo, pošto semenke treba da nabubre. Kada se zgusne dodajte ostale sastojke i onda izlijete u kalup, moj je otprilike 28x20cm, a visine oko 2 cm (dakle, dobila sam recimo jedan tanak hleb veličine srednje sveske). Direktno u rernu i peče se oko 40ak minuta. Odvojite od kalupa i ostavite na žicu da se prohladi.

Kakao preliv


Ovde sam galete  kombinovala sa kikiriki puterom, ljuspicama od kokosa i prelivom od urmi i kakaoa. Konkretno taj kakao preliv sam napravila tako što sam ostavila par sati 5 urmi da se natope u vodi. Nakon tog vremena sam ocedila većinu vode ali ostavila malo, 1-2 kašike čisto da kasnije sve može da se poveže. Zatim sam  dodala kašiku kakaoa, malo rogača i umutila štapnim mikserom. Možete dodati i aromu vanile, cimet…

Kokos ljuspice


Možda nisu kao one kupljene, ali su fine kao dodatak i dekoracija. Brzo se prave i prilično jednostavno. Potreban vam je samo svež kokosov orah. Očistite ga i isecite tanke listiće, najbolje sa nožićem. Poređate na pek papir i u zagrejanu rernu na nekih 120 stepeni, povremeno pratite da ne gori, ako neki baš počne da gori samo ga izvadite. Otprilike mi je trebalo 15ak minuta da se osuše fino.


Нема коментара:

Постави коментар