уторак, 19. јун 2018.

Fensi palenta



Evo jednog fenomenalnog recepta za sve ljubitelje palente. Prilično brzo se sprema, a možete menjati fil i tako imati različite ukuse. Ja sam pravila jednu manju količinu, otprilike dve lagane porcije.

Potrebno:
-5 kašika palente
-1 šolja seckanih šampinjona na listiće
-1 manja crvena paprika
-1 manji paradajz
-2 cm đumbira
-2/3 šolje barenog spanaća ( može i onaj u briketima, a što se tiče količne svežeg nisam sigurna ja sam koristila neki koji sam imala zamrznut) što se tiče nekog drugog zeleniša nisam probala, eventualno neka blitva
-so, susam, mleveni orah ili badem(kašika) biber, mlevena crvena paprika, majčina dušicabeli luk u prahu, kari, ulje koje inače koristite

Najpre u manju šerpicu sipajte oko 300ml vode, posolite i dodajte malo bibera i belog luka u prahu. Čim počne da se "čuje" voda sipajte palentu i mutite dok se ne zgusne skroz, par minuta. Zatim spremite jednu posudu ( moja je bila otprilike 22x8cm) stavite je pod mlaz vode(da se palenta ne bi lepila mnogo) i sipajte palentu unutra(poenta je da vam ne bude previše debeo sloj, nekih 1,5cm maksimalno, pa prema tome birajte posudu, možete i u silikonske modle za mafine da sipate). Ostavite u frižider da se ohladi. Za to vreme spremamo filove. Prvo izgrilujte listiće šampinjona na suvom tiganju. Posolite i dodajte malo belog luka u prahu, ja malo poklopim da se obrade, a onda pred kraj dodam par kapi ulja i malo susama, čisto da se malo zapeku i dobiju lepu aromu. Izvadite ih iz tiganja na neki tanjir, fino rasporedite da se ne slepe i "sparuše". U isti tiganj prebacite sitno seckan spanać, malo ulja koje inače koristite(otprilike kašiku) , kari i so. To mešajte da se izdinsta bez dodavanja vode jer će povrće pustiti svoj sok ( ako koristite svež spanać onda će možda  trebati malo vode i dinstajte ga dok god ne opusti). Nije mu potrebno mnogo jer je već obaren, kada ispari višak vode gotovo je. Za kraj ostaje drugi sosić, možete samo malo da očistite isti tiganj i vratite ga na ringlu, a u njega stavite iseckan oljušten paradajz, rendani đumbir i papriku seckanu na trakice. Zatim dodajte malo ulja ( otprilike kašičica),  so, crvenu parriku (slatka u prahu ili kajenska) i majčinu dušicu ako volite ( može i origano, bosiljak). Poklopite dok god povrće ne opusti,u međuvremenu paradajz ispasirajte direktno u tiganju sa nekom viljuškom. Ja sam uradila ovako, a možete i sve prebaciti u blender i dobiti kompaktniju masu (ja sam želela da mi ostanu trakice od paprike, čisto zbog dekoracije). To je to, otvotite tiganj i kada ispari višak tečnosti gotovo je. Sada ostaje da isečete palentu koja se stegla na željene komade ( ja sam isekla na 4 pravougaonika) i možete kratko da ih preprečete na malo ulja i na primer pred kraj pospete sa malo  mlevenih oraha ( to mi je sad palo na pamet, a sigurno bi dodatno obogatilo ukus). Ja sam ovo uradila jer nisam dodavala nikakvo ulje u palentu dok sam kuvala, a vi možete jednostavno da dodate malo ulja u toku kuvanja i iskulirate ovo pečenje na tiganju. Sada ide finalno, ređate sosiće na komade palente, a odozgo šampinjone. Dodatne opcije su da uz crveni sosić ide i ustitnjena tunjevina, masline... Eto, obrok koji je jako dekorativan, fin za bilo koji deo dana i dovoljan sam po sebi.




Нема коментара:

Постави коментар