субота, 02. јун 2018.

Fit sarma


Verujem da većina vas voli sarmu, pa sam zbog toga rešila da smislim jednu onako lagano, čak bez mesa, mada možete ga dodati. Ali kada vidite koju su sve sastojci shvatićete da vam nije ni potrebno.

Potrebno:
-3 kašike sirove heljde
-3 kašike kinoe
-1 šolja rendane šargarepe ( otprilike 2 srednje)
-1 1/2 šolja seckane bukovače ili otrilke 180g ( može i šampinjoni)
-1-2 kašike hladno ceđenog ulja
-šaka sirovog badema
-1 velika šolja paradajz soka
-6 listova raštana (može i neki drugi zeleniš kao što je kelj, kupus, blitva)
-so, kari, kumin, svež đubir po želji

Kino i heljdu potopite u vodu sobne temperature da odstoji bar sat vremena. Zatim malo kasnije izrendajte šargarepu, a pečurke iseckajte na što sitnije pa na malo ulja propržite kratko u šerpi. Dodajte rendani đumbir, seckani badem, malo mešajte pa onda dodajte, oceđenu kinou i heljdu ( može da se menja i sa pirinčom, prosom, bitno je samo ova ukupna količina od 6 kašika) i  400ml vode (2 šolje). Ovo se krčka oko 10ak minuta, pa treba da ispari skoro sva voda, ali ipak malkice da ostane. Ja sam na kraju posolila i dodala začine. Zatim uključite rernu da se greje na 180 stepeni, taman dok se fil prohladi i žitarice upiju ono malkice tečnosti što je ostalo, pa tako dodatno nabubre, a i da se ne biste izgoreli dok savijate sarme. Moji listovi su otprilike bili dugački 22cm, a široki 20cm pa vi vidite kako ćete uklopiti na osnovu toga. Ako koristite blitvu ili neki manji list imaćete više manjih sarmica (trebaće vam više od 6 listova). Oko dve kašike će vam trebati za svaku sarmu, ako su vam listovi veličine kao moji. Savijate ih klasično kako ste već navikli. Moje su bile baš velike, pa vi ako ne volite tako velike sarme obezbedite ipak više listova bar 7,8 komada. Sve složite u pekač ili neku vatrostalnu posudu, prelijete paradajz sokom koji ste pomešali sa pola šolje vode i pravac u rernu. Još neke ideje koje su mi se javile je da dodate mlevenu piletinu u ovo ili neku kuvanu ribu, ideja je milion, budite kreativni. Sve se peče nekih ajde 35minuta, to sve zavisi od rerne, videćete već kada ispari tečnost i spusti se nivo paradajz soka i zgusne se. Možete da pokrijete alu folijom na početku malo i pri kraju ako krene mnogo da leti po rerni kada krene da se krčka paradajz sok.



Нема коментара:

Постави коментар