субота, 23. јун 2018.

Helena



Pitanje moje sestre: "Mico, koji recept sledeći pišeš?"
Moj odgovor je bio nedefinisan, jer ni sama ne znam, ne planiram te stvari.
Nastavlja ona: "Pa ako bude neki baš močan možeš da mu daš ime, Helena!"
Slatko sam se nasmejala i rekla: "Dobro, Neno sledeća torta se zove po tebi!"
Evo sada ću se uvek setiti ovog slatkog razgovora i svoje sestre koja je beskrajno duhovita. Naravno posle par dana sam već došla na ideju za jednu posnu tortu. Pošto sam rešila da isprobam zaslađivač ksilitol ovo je bila idealna prilika.

Potrebno:
-5 kašika speltinog brašna ( poželjno jer je najneutralnije)
-2 kašike mlevenih sirovih badema ili lešnika
-2 kašike kakaoa
-2 kašike ksilitola ( može i neki drugi zaslađivač koji koristite, što se tiče meda, sirupa i slično, to nisam sigurna jer tekstura kore možda neće biti ista)
-2 kašike rogača(poželjno, ako zamenite sa kakaom biće vam suva mnogo kora)
-2 kašike mlevenog lanenog semena
-2 kašike bilo kojih mlevenih pahuljica ( ako baš nemate onda zamenite sa speltinim brašnom, ali lepše je sa pahuljicama koje daju finu teksturu)
-aroma ruma i vanile
-1 šolja mineralne vode
-1/2  kašičica sode bikarbone
-4 banane
-1 dobra kašika čia semena
-4 kašike otopljenog kokosovog ulja ( obavezno)
-1/3 šolje očišćenih višanja
-otprilike 1 šaka voća koje je sušeno zamrzavanjem, ovo nije obično suvo voće, več se kupuje u kesicama. Ono se zamrzava na niskim temperaturama, a onda se u vakuumu kristali leda pretvaraju u vodenu paru, zatim se dodatno suši na višim temperaturama kako bi ostatak vode ispario. Ovo je potrebno da se samelje i tako vam je potrebno 2-4 kašike tog praha ( koristila sam miks banana i jagoda ili neki drugi sa bobičastim voćem). Na fotografiji ispod možete videti kako izgleda pre mlevenja u prah.


Najpre uključite rernu da se greje na 180 stepeni. Zatim pomešajte brašno, mlevene pahuljice, rogač, kakao, ksilitol, mleveno  laneno seme, sodu, rum,  mlevene bademe i dodajte 2 kašike ulja. Kada to izmešate dodajte polako vodu (koristila sam šolju od 200ml). Pripremite srednji pleh i rastanjite koru na debljinu od otprilike 1-1,5cm i veličine oko 28x20cm ( pleh obložen pek papirom). Pogledajte na fotografiji isod kako treba da izgleda u ovoj fazi, dakle masa ne bi trebala da se razliva sama po plehu.


Zatim direktno u rernu i pecite oko 15-20minuta. Za to vreme možete da sameljete voće sušeno zamrzavanjem u prah. Na fotografiji ispod možete videti kako treba da izgleda kada se samelje u prah.


Onda banane, vanilu,  čia seme i višnje miksujte u blenderu pa kada dobijete kompaktnu masu pomešajte sa voćem u prahu koje ste prethodno samleli ( radite odvojeno kako bi dobili lepšu masu). Ja sam na kraju dodala otopljene dve kašike kokosovog ulja i sjedinila mikserom ( verovatno može sve u blenderu, ali ipak vam izlažem kako sam tačno radila). Ovo ostavite malo u frižideru da se stegne, taman dok kora bude gotova i ohlađena ( jako je bitno da se kora ohladi, najbolje je odmah odvojite od pek papria i stavite na rešetku. Pošto je fil bio u frižideru i taman se malo stegao (kao puding treba da izgleda otprilike) možemo da krenemo sa filovanjem. Ja sam podelila koru na 4 dela, (vi možete i samo na dve kore) i dobila jednu baš malu površinu ( finalno torta je otprilike bila dimenzija 15x10x5, čisto da imate neki uvid), ali više volim slojevite torte. Po dve kašike fila sa stavljala između, na fotografiji ispod možete videti kako je izgledala u ovoj fazi, pred sam kraj.


Fila mi je ostalo  taman os da obložim tortu spolja, zatim sam je upakovala u veliku kutiju ( ja uglavnom filujem tortu na poklopcu velike plastične kutije pa je samo poklopim odozgo, kao ono zvono za torte napravim, tako torta ne uvlači mirise iz frižidera, posebno ova jer ima banane, a one sve upijaju). Najbolje je da torta prenoći jer će tako kore koje su blago suve upiti tečnost iz fila od voća i tako bolje sve povezati, a naravno ohladiće se pa će biti dodatno ukusnija. Odozgo možete šta god želite, crnu čokoladu, višnje, seckane bademe možda i neki šlag ako jedete. Eto tortica gotova za čas, jeste bila malecka ali možete i duplu meru ili kao što sam već navela samo dve kore pa tako imati površinom veću tortu koja je tanja. Možda će tako više izgledati kao neki kolač, ali eto prilagodite, bitno jeda vam se ukus svidi.


Нема коментара:

Постави коментар