петак, 01. јун 2018.

Mak kocke



Posle velikog uspeha Palenta pite morala sam smisliti još neki recept koji se lako i brzo pravi. Ovaj put nešto slatko, čak ne sadrži beli šećer, plus nema mnogo brašna. Mislim da ćete biti oduševljeni jer ima samo četiri sastojka koja su osnovna, a ostalo vi dodajte, pa da krenemo.

Potrebno:
-2 jaja
-2 dobro zrele banane
-5 kašika mlevenog maka
-5-6 kašika integralnog brašna, zavisi da li volite mekše ili tvrđe testo ( ječmeno, ražano, pšenično, speltinog ili pšeničnog brašno)
-1/2 kašičice praška za pecivo
-proizvoljno i preporučljivo par kapi arome vanile, 1/2 šolje višanja, a može i seckani orašasti plodovi, seckana crna čokolada ili 1 kašika kokosovog ulja ( dakle ovo vi birate, možete sve, ili samo nešto od ovoga, ja sam samo vanilu i višnje dodala)

Najpre uključite rernu da se greje na 180 stepeni. U blenderu umutite banane i jaja, treba da dobijete baš glatku masu, ne znam kako bi bilo da ovo radite mikserom(ako nemate blender), eventualno da prvo viljuškom ispasirate bananu pa da miskerom spojite. Zatim prebacite u posudu i dodate brašno (koristila sam ražano integralno) , mak (kupila sam u zdravoj hrani, klasičan mlevene mak) , prašak za pecivo (poželjno  ne znam baš kako bi bilo sa sodom bikarbonom) i šta još želite od gore ponuđenog i samo pomešajte kašikom. Ja sam prvo stavila 6 kašika brašna, ali sam skontala posle da je moglo i 5, pa eto vi vidite to su moja iskustva, možda će vam značiti.  Ako dodajete višnje(ako su bile zaleđene ocedite ih fino) najbolje je da prilikom sipanja u pleh (moj je bio kalup za hleb, otprilike dimenzija 10x20cm, obložen pek papirom) podelite masu, sipate jednu polovinu poređate višnje pa onda ostatak mase, eventulano ostavite neku da bocnete odozgo čisto dekoracije radi. Meni je ovako lepše jer bude ravnomerno i ne izgore prilikom pečenja. Ne bi trebalo da vam bude previše debelo, a ni tanko kada sipate u pleh (oko 2cm), pa birajte pleh neki približan mom. To je to direktno rerna nekih 35-40ak minuta. Bocnite čačkalicom da proverite (ako na njoj ne ostaje testo trebalo bi da je pečeno i nije ostalo "živo" unutra). Ali ne brinite, pošto je ovo masa koja ne treba da bude debela prilikom izlivanja u pleh, bude to dobro pečeno. Kada budet gotovo zaista je preporučljivo da ostavite da se ohladi na rešetku najbolje. Onako dobro, ne seckajte, izdržite, ja uglavnom pravim uveče i onda ujutru bukvalno doručkujem ovaj kolač.


Нема коментара:

Постави коментар