среда, 13. јун 2018.

Mamina sarma



Ima li šta lepše od mamine sarme, kada god mi šalje torbu sa nekim domaćim delikatesima uvek je tu i nešto njeno zanimljivo, ovaj put je to bila sarma od obetine. E sad možda se neko od vas pita šta je obetina?  Pa to vam je nešto kao letnja slava, karakteristična da se slavi po selima. Dakle taj dan celo selo slavi. Ljudi zajedno sa sveštenikom idu od molitve do molitve tj. skupljaju se na raskršćima u selu, gde je uglavnom rodno drvo (naziva se molitva). To su većinom  mladi ljudi koji ukrašavaju cvećem to drvo, stave na njega drveni  krstić  i vezuju crveni konac oko drveta. Tako  svi zajedno očitaju molitvu za dobru letinu, tj. da bude dobra godina, uspešna i berićetna. Takođe i ljudi koji žive u oklini konkretne molitve izlaze sa posluženjem.  U nekim selima se zove i zavetina ili litije. Datumi se pomeraju nije uvek isti dan, ali uglavnom je u maju i junu, u skladu sa drugim praznicima i postom. Ovo su neki običaji o kojima sam slušala često, mada naše selo se dosta smanjilo po broju stanovnika, pa se neki ovakvi običaji i ne praktikuju baš kao ranije. To jeste baš čudno, jer bi nekako ovi običaji trebali da nas održavaju i drže zajedno baš kada nas nema mnogo, ali opet svakako je lepo znati, a ja bih baš volela da se ta vremena vrate. Otišla sam malo predaleko, ali sam želela da vam prenesem neke običaje mog kraja, a i ova sarma mi je bila odlična podloga za to. U nastavku je recept za nju, a mamine količine onako domaćinske, pa sam se više fokusirala na samu tehniku izrade ovih divnih sarmica, a količinu samih sastojaka navela otprilike čisto da imate neki uvid u srazmeru između njih.

Potrebno:
-svinjsko mleveno meso ( kod mame oko 1 kg) mada ja mislim da bi moglo i bilo koje drugo
-pirinač (pola šolje običnog, dugog zrna)
-lovorov list, so, biber
-ulje koje inače koristite
-šargarepa (par komada)
-zeleni list (oko 50 komada, raštan)
-crni mladi luk ( 5-6 struka mladog)

Najpre pirinač kuvajte u vodi negde na pola, mama je koristila običan pirinač dugog zrna (pola šolje nekuvanog na kg mesa). Fora je da bude više mesa i da ovaj pirinač ipak bude malo kuvan, kako kasnije ne bi nabubreo i sarmice pucale. Zatim mlad luk sa sve peruškama iseckajte na sitno, a šargarepu izrendajte ili iseckajte na sitno pa sve zajedno propržite na malo ulja uz dodatak soli, paprike mlevene (slatka) i jako bitno, lovorov list usitnjen do krupnoće origana (na kg mesa oko 2-3 komada lovorovog lista). Ovo je super fora za lovorov list jer ostane aroma, a nemate one "palamare". Pitate se sad šta su "palamari", tako moja mama zove sve te komadiće nedefinisane veličine, uvek mi je zanimljivo kada iskopa tako neki naziv. E sad, kada to fino opusti ide mleveno meso, samo kratko se dinsta da onako malo "pobeli" i na kraju ide oceđen polukuvan pirinač. To je to punjenje gotovo, a što se tiče zelenog lista samo ga provucite kroz vrelu vodu, da malo opusti ne previše (mama je dobila oko 50 sarmi od kg mesa, dakle 50 listova joj je trebalo). Savijajte sarme kao što inače radite, a ako niste pravili mogu da vam objasnim kako ja to radim, a naučila sam od mamae i babe. List u koji uvijate raširite na dlan, na sredinu prve trećine površine lista stavite kašiku, dve mase (zavisi kolike želite da vam budu sarme, tj. koliki je list), zatim povijete levu i desnu stranu lista ka unutra da se preklope, pa onda od korena šake krećete da rolujete. Kada uvijate ne zatežite ekstremno jer će pirinač još malkice da nabubri. To je to, ređate u šerpu, ja sam nekako od mame naučila da ih ređam uspravno, iako je to nekome čudno, tako budu savršene, ne raspadnu se i svaka bude ista.  Samo je bitno da vam šerpa bude prikladne veličine, kako bi se sve uklopile, ali uvek možete da "ćušnete" neki list između, ako baš ostane praznog protora kada sve uvijete.  Kada završite sipajte vodu u šerpu od fila i onako promešajtete da se svi ti začini, komadići mesa i povrća koji su ostali na dnu i zidovima šerpe umešaju u vodu. Ovako je sve iskorišćeno  i biće još ukusnije (a i lakše će vam biti da perete sudove posle) . Ta količina vode bi trebala da bude tolika da pređe površinu  sarmica, odozgo pokrijete još sa  malo lista i poklopite većim plitkim tanjirom kako sarmice ne bi skakutale u toku kuvanja i zadržale lepši oblik. Sve se kuva otprilike pola sata. Kako mama kaže idealno se kombinuje uz kiselu pavlaku ili paradjz pire. Sjajne su za pakovanje u zamrzivač jer kada ih odledite budu isto ukusne. Samo je bitno da ih ocedite od tečnosti i pakujete na primer u porcije po tri, četiri, biće vam lakše kasnije kada budete vadili da odledite. Mislim da je ovo prilično prihvatljiva sarma, ništa "lažno", ništa "fake". Praktično koristite masnoće iz mesa, nema zaprške i slično, ma bravo mama!

Нема коментара:

Постави коментар