четвртак, 07. јун 2018.

Oko pita



Ko ne voli pite sa sezonskim voćem!? Požurila sam da iskoristim trešnjice, mada možete koristiti i višnje, a možda čak i  kajsije ili šljive. Kolač podseća prilično na recept Slatko srce, relativno skoro objavljen, možete da vidite tu negde ispod ovog je.

Potrebno :
-1 šolja integralnog brašna (ječmeno, ražano, ovseno, pšenično, speltino)
-2-3 kašike bilo kog hladno ceđenog ulja
-2-3 kašike džema (ovde od kajsije, meni je nekako bio najprikladniji  može verovatno i neki drugi ili med, ječmeni slad, sirup od urmi)
-1 šolja mineralne vode
-2 kašike kakaoa (poželjno)
-1 kašika mlevenog badema (može i orah ili lešnik)
-1 ravna kašičica praška za pecivo (poželjno)
-3 kašike mlevenog lanenog semena
-može i 1/3 šolje seckane crne čokolade
-par kapi arome ruma
-1 šolja trešanja (može i višnje  ako koristite zaleđeno prvo ocedite dobro)

Najpre uključite rernu da se greje na 180 stepeni. Zatim u posudi pomešajte sve suve sastojke, a onda dodajte ulje, rum, džem, sjedinite, pa onda polako vodu dok ne dobijete finu masu koja ne treba da bude previše tečna, možda čak i malo gušće od one za mafine, sve zavisi koje brašno koristite jer daju različite teksture. U ovoj fazi možete dodati seckanu čokoladu.To je to, pripremite pleh otprilike neki približan okruglom od 20ak cm prečnika. Obložite pek papirom pa sipajte pola mase, rasporedite 2/3 trešanja, na fotografiji možete videti kako to izgleda u ovoj fazi. 


Onda ide druga polovina mase pa ostatak trešanja onako bocnite u testo. Čisto da vam lepše izgleda i ovako ćete imati dovoljno trešnjica u svakom parčetu. Dakle ne bi smelo da vam bude previše debelo testo, max nekih 2cm. Pravo u rernu otprilike 40-45 minuta, pratite. U prvih 15ak min ne otvarate rernu. Kada se ispeče ostavite da se prohladi dobro pa onda secite, potrudite se da izdržite jer je jajko bitno ovo inače će vam komač biti previše mekan.








Нема коментара:

Постави коментар