субота, 09. јун 2018.

Zelene tortlje


Evo ga predlog za jedan neobičan ručak. Tortilje sa dodatkom spanaća uz povrće i mahunarke. Posebno su mi ove tortilje zanimljive, recept mi je negde bio iskočio, malo drugačije kombinacije brašna su bile, više ulja i ne tako zdrava verzija. Pošto sam imala nekog spanaća rešila sam da to modifikujem i probam ove tortilje u svojoj verziji. Od ove količine sastojak sam dobila 6 manjih tortilja, sve zavisi koju veličinu pravite

Potrebno:
-7 kašika belog kukuruznog brašna (ne znam kako bi bilo da sve stavite isto brašno, tako da je poželjno da imate bar  malo kukuruznog)
-7 kašika integralnog brašna ( ražano, ovseno, ječmeno, speltino ili pšenično)
-1/3 kašičice praška za pecivo
-1 kašika bilo kog hladno ceđenog ulja i malo ulja za podmazivanje tiganja ( ono koje inače koristite)
-prstohvat soli, beli luk u prahu(daje jako lepu aromu)
-1 šolja barenog samlevenog spanaća (može i ona u obliku briketa), a što se tiče drugog zeleniša možda bi mogla blitva da se koristi, mada nisam probala

Prvo što se tiče spanaća ja sam imala neki bareni zamrznut, pa sam ga u blenderu samlela, bio je kao kaša, pa ako vi koristite svež obaren možda će trebati neka kašika vode, uglavnom treba vam šolja te kaše. U samleven spanać dodajte ulje i sve suve sastojke, ali malo po malo, dok ne dobijete testo koje nije lepljivo. Ostavite malo da odmori dok vam se tiganj ne zagreje. Ja sam koristila veći liveni tiganj, on kada se zagreje to je žiška naredna tri sata, pa i vi birajte tako neki koji ne lepi, može i onaj za palačinke. Pripremite pek papir pa na malo brašna razvijete tortiljice, veličinu odredite samo. Na fotografijama ispod možete videti kako treba da izgleda testo. 





Pošto se tiganj usijao dodajte par pai ulja i tortilju koju polako odlepite sa pek papira. Vrlo brzo su gotove, čim se malo osuši (kao što vidite na fotografiji ispod) okrenete, ako vam je ringla jaka samnjite da ne bi izgorelo.


Pošto je gotova uvijete je u krpu(pazite da vam krpa ne miriše previše na deterdžent jer če tortiljice sve mirise upiti), plus dodatno zavijete u plastičnu kesu kako bi bile mekane.


Sa ostatkom testa isti postupak, od ove količine sastojaka dobijate oko 6-7 komada, zavisi kolike pravite. Pogledajte na fotografij ispod kako izgledeju. Dakle ne možete dobiti savršene tortilje koje su ultra elastične, več neke kao tanke hlebčiće. Dodatna ideja je da kada želite da ih jedete (već gotove, pečene) ih premažete rendanim belim lukom i malo maslinovog ulja i eventualno malo zagrejete.



Možete ih napuniti na razne načine, sa salatom i mlečnim proizvodima ukoliko jedete, sa piletinom grilovanim pečurkama i kečapom, tunjevinom i nekom salatom sa kukuruzom šećercom. Ja sam ovde izabrala posnu verziju sa sočivom. Prilično jednostavno se pravi i može da vam stoji dan dva u frižideru pa tako imate obezbeđen ručak.

Potrebno:
-5-6 kašika bilo kog sočiva ( moje je bilo ono crvenkasto)
-2 šake kukuruza šećerca
-2 šake zelene boranije
-1 manja tikvica
-1 šargarepa
-1 struk mladog luka ( može običan crni ili beli luk, ili praziluk)
-1 srednja crvena paprika
-so, kari, kumin, đumbir u prahu, beli luk u prahu

Najpre skuvajte sočivo u vodi, nekih desetak minuta. A ostatak povrća i sastojaka pomešajte u tiganju( isecite šta kako volite, ja sam nešto seckala nešto rendala). Sve dinstate u poklopljenom tiganju ili šerpi, ja nisam dodavala vodu jer tikvice puste dosta tčnosti. Pred kraj dodate oceđeno kuvano sočivo, kašiku ulja koje inače koristite i ostavite još malo da se sve poveže. To je to, ovo se fino kombinuje sa tortiljicama.




Нема коментара:

Постави коментар