понедељак, 09. јул 2018.

Heljdopita



Veliki sam ljubitelj žitarica, trudim se da ih koristim u što jednostavnijem obliku, pa tako ih često kuvam u slatkim i slanim varijantama uz minimalne sastojke. Ovaj put sam malo zakomplikovala, pa sam ih malo kuvala, a onda fino zapekla kao pitu. Pošto odavno nisam pravila ništa sa zrnom heljde izabrala sam upravo nju za ovaj recept. Pogledajte moju verziju Heljdopite.

Potrebno:
-5 kašika zrna heljde
-1 veče jaje (ili dva baš mala) 
-1/2 šolje iseckanog obarenog spanaća ( imala sam obaren zaleđen, pa nisam baš sigurna koliko bi vam svežeg trebalo, a možete i brikete da koristite ako baš nemate, takođe i neki drugi zeleniš po vašem izboru) 
-1/2 šolje sira ( koristila sam domaći sa sela, vi možete bilo koji drugi, malo tvrđi i suvlji da bude kako ne bi razvodneo masu dodatno, a možda vam ovo i nije neophodno pa možete skroz bez njega)
-1 kašika ulja koje inače koristite ( ovo nije neophodno)
-malo soli i semenke za posipanje

Prvo da kažem da sam koristila šolju od 200ml. E sad palimo sve mašine i krećemo! Najpre potopite zrno u hladnu vodu, najbolje preko noći,  ako niste planirali baš onda bar par sati. Zatim nakon tog vremena tu vodu prospete i dodate novu u kojoj kuvate heljdu oko 10-15 minuta dok se ne skuva. Sada već možete da ukljućite rernu da se greje na 200 stepeni, taman dok sve bude spremno. Kada se skuva heljda ocedite dobro od vode i ostavite na stranu. Zatim viljuškom umutite celo jaje, dodajte sir koji ste fino usitnili viljuškom i sitno seckani zeleniš, onda ide heljda, soli po želji i ulje ukoliko želite. To je to, izmešajte sastojke i sipajte u pleh ( moj je bio veličine male sveske) obložen pek papirom ( ja sam koristila vatrostalnu posudu i uopšte ništa nisam podmazivala niti stavljala pek papir, a savršeno se odvojilo posle). Možete posuti i semenkama odozgo, ja nisam imala ništa u tom momentu. Pravac u rernu na ukupno 45 minuta otprilike. U drugoj polovini pečenja pojačajte rernu na 220-230 na primer. Biće pečena sigurno jer su sastojci u startu već bili termički obrađeni tako da ne brinite. Ovo je poželjno da ostavite da se ohladi. Ako ste koristili vatrostalnu posudu onda ostavite u njoj da se ohladi pa tek onda odvojite, a ako ste koristili pleh sa pek paprom onda sačekajte da se ohlada i bude lako za rukovanje pa odlepite polako papir i ostavite na rešetku da se hladi.Ova pita je divna za bio koji obrok zaista, a što se tiče zamrzavanja nisam baš sigurna kakva bi bila kada se odledi, mogla bi da počne da se raspada. Meni je fina bila naredni dan  idealno za užinu i poneti. 






4 коментара:

  1. Анониман20. јул 2018. 21:23

    Cao, super recept , pravicu je , obozavam heljdu. Veliki pozdrav iz Skandinavije :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pre svega hvala što ste izdvojili vreme i pročitali recept. Drago mi je da Vam se dopada, ja lično obožavam heljdu i proso. Puno pozdrava od mene.

      Избриши
  2. Cao. Od kad sam videla ovaj recept pravila sam heljdilopitu 3 dana za redom. Svaki put povecavala meru. 😁 Super recept i super pita!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Divni ste, hvala što ste podelili utiske sa svima. Mogu Vam reći da je i meni jedan od omiljenih recepata. Puno pozdrava od mene <3

      Избриши