понедељак, 02. јул 2018.

Lažna samosa



Već postoji recept pod sličnim nazivom ali sam rešila malo da ga unapredim učinim ga ukusnijim i lakšim za pripremu. Odlučila sam se za manju količinu jer je bila test tura, pa sam dobila 10 komada od ove količine sastojaka. Moja preporuka je da ga probate jer je odličan za poneti, pogotovu što ne zahteva frižider, jako fin za konzumiranje, ništa se ne cedi, ne prosipa, izgleda kao pecivo iz pekare, a eto zdravije.



Potrebno:
-6 kašika speltinog brašna ( poželjno jer mu daje jako lepu strukturu, nisam druga koristila)
-1/4 šolje mineralne vode ( koristila sam šolju od 200ml)
-1/3 kašičice sode bikarbone
-2 kašike  ulja koje inače koristite
-oko 10 kašika mešavine povrća ( a možete koristiti i rendani krompir, šargarepu i grašak)
-so, biber, kari, kumin, a ako imate indijski mix začina Garam masala

Najpre uključite rernu da se greje na 200 stepeni. Povrće kratko izdnistajte na malo ulja (ne više od kašike) uz dodatak malo vode i ovih začina na kraju ( ovo samo dok povrće ne opusti i tečnost treba da ispari). Zatim pomešajte brašno, 1 kašiku ulja i sodu bikarbonu, malo soli pa dodajte polako vodu, treba da dobijete testo koje je onako fino mekano, ne previše suvo. Možda će vam se učiniti da je lepljivo ali polako, malo stane i biće taman. Pogledajte na fotografiji ispod kako treba da izgleda.


Razvijate ga što tanje, na max 2mm, ako vam se čini da će se lepiti možete i na pek papir ( meni nije trebalo ni brašno za podlogu, a ni zbog oklagije). Vadite krugove nekim okruglom posudom, ja sam koristila veliku času prečnika oko 9cm. Na fotografiji ispod možete videti koja debljina treba da vam bude.


Punite ih filom od povrća, oko kašika je dovoljna za jedan komad i zatvarate da dobijete oblik polukruga, samo stegnite prstima testo je mekano i zalepiće se fino. 




Ređate na pek papirom obložen pleh i pečete u zagrejanoj rerni oko 30 minuta, pratite to bude brzo gotovo jer je vrlo tanko, a povrće delimično obrađeno. Možete ih u toku pečenja premazati uljem, ili miksom ulja i vode. Ja ih najviše volim kada se prohlade, mogu ča i da se zamrznu.



Нема коментара:

Постави коментар