среда, 04. јул 2018.

Pahuljasti mafini



Naslednici jednog recepta od prošle godine koji ste mnogo voleli, isto je bio mafin sa tikvicama, ali ovaj put malo izmenjena verzija. Zaista ništa lepše mekanih mafina koji se tope u ustima, divni sastojci pogotovu ako imate domaće, oni daju posebnu čar ovom receptu. Kada pogledate sve šta vam je potrebno, shvatićete da je to sve ono što uglavnom uvek imate u frižideru u ovo doba godine. Idealni su i naredne dana, pogodni za zamrzavanje. Količina sastojaka je za 8 komada, pa da krenemo sa pripremom.

Potrebno:
-1 šolja rendane tikvice (koristila sam šolju od 200ml)
-2 jaja
-5 kašika pahuljica ( bilo koje, ovde su bile ovsene)
-5 kašika speltinog brašna, onako regularno, ništa prepuno ( može i neko drugo integralno:ražano, ječmeno, ovseno, pšenično, eventualno heljdino, mada nisam skroz sigurna za njega, ali možete da probate)
-3 kašike kiselog mleka ( kapiram da može i jogurt, obično ili neko biljno mleko) 
-1/2 kašičice sode bikarbone ( pretpostavljam da bi bilo ok i sa praškom za pecivo)
-par kriški tvrdog sira ( ja sam koristila domaći, možda možete i sa nekim biljnim da probate, inače ovo nije neophodno)
-malo soli, eventualno beli luk u prahu i biber ako volite
-semenke po želji za posipanje

Najpre u posudi pomešajte rendanu tikvicu (nisam cedila), jaja, kiselo mleko, bukvalno viljuškom. Zatim dodajte brašno, pahuljice(cele, nisam ništa samlela) i sodu bikarbonu, pa umešajte viljuškom. Na kraju dodajte sir ( samo sam ga izgnjavila u tanjiru pa dodala, oko 1/2 šolje je bilo) i začine, pa posolite ( so ostavljam za kraj jer je sir uglavnom slan pa je najbolje da vidite na kraju kako treba da korigujete slanoću). Ostavite ovo taman da odstoji malo, dok se rerna ne zagreje (poželjno je zbog pahuljica kako bi se natoplie fino i onda se lepše ispeklo). Rerna neka se zagreje na 180 stepeni, a vi polako pripremite modle od silikona za pečenje. Pred samo ubacivanje u rernu napunite modle, ne previše kako bi fino narasla pa pospite semenkama. Peku se oko 25 minuta, ja sam pred kraj malo pojačala rernu na nekih 210 možda vi vidite kako je stanje, sve zavisi od vaše rerne i koliko je jaka. Kada budu pečeni sačekajte malo, oni su prilično mekani i nežni, pa nemojte odmah da ih vučete iz modli. Kada se malo prohlade polako odvojite i najbolje na rešetku da se hlade, meni lično su bili najbolji ujutru, kada su se skroz ohladili.



Нема коментара:

Постави коментар