недеља, 01. јул 2018.

Sunđer kolač



Čim su mi stigli domaći proizvodi iz sela odmah sam počela da smišljam kako da ih iskoristim dok ih imam, posebno kajsije jer su predivne i kada se same jedu. Te domaće su neuporedivo bolje od onih koje možemo da nađemo na pijacama jer imaju posebnu slast i znam sa koliko ljubavi se one gaje. Zbog toga je ovaj kolač zaista poseban, mekan i vrlo lagan mogu vam reći.



Potrebno:
-3-4 veće kajsije
-3 jaja
-3 kašike kiselog mleka ( nisam probala sa jogurtom, ali kapiram da bi bilo ok i sa njim, eventualno neko mleko biljno ili obično) 
-4 kašike speltinog brašna, regularno, ništa prepuno ( što se tiče zamene, možda neko integralno neutralnije, ali ipak meni je speltino posebno fino za kolače)
-1/3 kašičice sode bikarbone ( kapiram da može i prašak za pecivo)
-3 kašike ksilitola ( može i neki drugi zaslađivač, što se tiče tečnih nisam baš sigurna jer će dodatno razrediti kolač, mislim na med i neki sirupi takođe, a naravno ako neko koristi neki šećer može i to, ksilitol vam je sličnog intenziteta kao običan, da znate zbog količine)

Najpre uključite rernu da se greje na 180 stepeni. Zatim odvojite belanca i dobro umutite mikserom ( jako bitno), onda dodajte ksilitol, pa nastavite da mutite dok ne dobijete finu penastu masu. Na kraju idu žumanca i kiselo mleko koje dodajete jedno po jedno i  takođe sjedinite miskerom. To je to što se miskera tiče, odložite ga i dodajte brašno pomešano sa sodom bikarbonom i umešajte lagano kašikom, pazite da ne izgubi volumen masa. Pripremite pleh srednje veličine (moj je bio okrugli prečnika oko 22cm pa vi birajte u skladu sa tim. Obložite ga pek papirom i sipajte masu, da bude otprilike 1,5-2cm visine, pa poređajte komade kajsije, one će malo da potonu jer je masa penasta ali ne brinite. Direktno u rernu na pečenje, možete malo da smanjite u početku rernu ako vam je mnogo jaka, tipa 170 stepeni, a pred kraj da pojačate na 180. Peče se oko 20 minuta, pratite jer može da vam izgori pošto je masa prilično lagana, u nekom momentu možete da pokrijte folijom, ako se plašite da ne izgori, ali pred kraj morate malo da otkrijete kolač. Kada bude gotov sačekajte da se prohladi jer je kolač osetljiv i mekan, ako želite da dobijete lepe komade morate biti strpljivi, a i ukus je lepši kada se prohladi. Polako odvojite pek papir i odložite da se ohladi na tešetku, ako vam je problem da odlepite, barem sa bočnih stranica skinite papir, čisto da kolač "diše".


Нема коментара:

Постави коментар