четвртак, 12. јул 2018.

Višnjevača



Nekoga će možda naziv asocirati na neku rakiju, ali ne ovo je fin kolačić sa višnjama i prosom. Prilično fin i sočan mogu vam reći, a pre sega se lako pravi i nema komplikovane sastoje.

Potrebno:
-1/2 do 2/3 šolje dobro oceđenih višanja, a mislim da bi i borovnice ili maline mogle (koristila sam šolju od 200ml)
-1 jaje
-4 kašike prosa
-1 kašika otopljenog kokosovog ulja ( poželjno, ako baš nemate onda neko drugo neutralnije)
-po ukusu stevije ( može i neki zasađivač drugi, možda i med, možda čak i neki džem, pa vi ovu količinu odredite po svom ukusu)
-aroma vanile ( ja sam koristila u prahu i bilo je fenomenalno, vi možete i tečnu, ali ovo baš daje dobar šmek kolaču)

Proso potopite u hladnu vodu da prenoći ili bar par sati pre kuvanja. Kada odstoji zamenite vodu i kuvajte 10-15 minuta, dok se ne skuva fino. Zatim ocedite od vode dobro i uključite rernu da se greje na 200 stepeni. Umutite celo jaje viljučkom dodajte oceđeni proso, ulje, vanilu, steviju i sjedinite. spremite manji pleh, ja sam koristila liveni tiganj koji sam obložila pek paprom ( prečnika 16cm). Sipajte otprilike pola mase u njega, poređajte višnjice i onda ostatak, eventulano ostavite malo višnjica za odozgo zbog dekoracije. Dakle, birate pleh kako bi vam kolač bio onako bar 1,5-2cm debljine,  da bi bio fino sočan  Možete odmah duplu meru da pravite, ovo moje je bilo probno pa nisam veliku količinu pravila. To je to, pravac rerna na 45 minuta otprilike. Zavisi od vaše rerne ali u drugoj polovini pečenja možete malo povećati jačinu, na primer 220-230 stepeni da bi dobilo finalnu koricu odozgo i fino porumenelo. Sačekajte da se skoro skroz ohladi pa odvojite od pek papira, samo polako ništa na silu jer je osetljiv kolač dok se ne stegne. Preporučujem da ga sečete i jedete kada se skroz ohladi. 



4 коментара:

  1. Kolac je odlican. Malo izmjenjen ...umjesto stevije ja sam stavila javorov sirup. Mala je ko lici na al cu probati da uduplam...pa da vidim kako ce biti. Pozdrav i preporuka .

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Vam mnogo što pratite i čitate blog. Drago mi je da Vam se kolač dopada. Puno pozdrava od mene 💚

      Избриши
  2. Анониман22. јул 2018. 00:38

    Moze li umesto prosa spelta ili neko drugo integralno brasno?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala što ste se javili i pogledali recept. Ovde sam koristila ljušteno zrno prosa, u celosti, nije brašno. Što se tiče zamene iskreno ne znam šta bi drugo moglo, ja sam jedino ovako probala. Proso je jako fin u ovoj kombinaciji jer je prilično neutralna žitarica. Puno pozdrava od mene.

      Избриши