субота, 11. август 2018.

Kolač na kub



Još jedan u nizu sjajnih kolača sa jabukom, koji se izliju u pleh i ispeku za čas. Ovaj je bez jaja, mlečnih proizvoda, pun finih sastojaka. Količina sastojka je za jedan pleh otprilike 22cm prečnika, ostanite do kraja i vidite kako se lako pravi.

Potrebno:
-1 plus 1/2 šolje rendanih jabuka ( koristila sam šolju od 200ml)
-5 kašika maslinovog ulja ( ili neko drugo koje inače koristite za pečenje)
-5 kašika rogača ( poželjno, ne znam šta bi moglo da ga menja, kakao je npr. sličan ali mi ne ide ovde, jer menja ukus i teksturu kolača)
-5 kašika mlevenog lana ( obavezno)
-9 kašika kisele vode ( obavezno)
-6-7 kašika brašna od prosa (obavezno, ne znam kako bi sa drugim bilo) 
-zaslađivač po ukusu ( ja sam stavila dve kašike ksilitola, on je iste jačine kao običan šećer, što se tiče tečnih , npr. med, ne znam kako bi se ovde ponašali jer mogu da promene teksturu mase)
-cimet, mleveni đumbir, aroma ruma ( ja sam dodala sve po malo)
- na vrh kašike sode bikarbone

Najpre uključite rernu na 200 stepeni da se greje. Rendane jabuke pomešajte sa tečnim sastojcima, pa onda dodajte polako suve. Ja sam stavila 6 kašika brašna, vi možete i više (jednom sam pravila sa 8 kašika i isto mi je bilo cool, dakle sve zavisi kako volite) neće biti previše tvrd ne brinite, iako vam masa izgleda možda pregusta treba tako jer jabuke puste sok. Na fotografiji ispod je izgled mase, čisto da imate orijentaciju.


Ostavite je malo da odmori  čisto da lan upije višak tečnosti. Zatim ide u pek papirom obložen pleh, bar da bude debljine oko 1,5 cm npr. Direkt u rernu i peče se oko 30ak minuta. Pratite i možete da bocnete čačkalicom, pa ako ostaje testo na njoj znači da treba još malo, a ako izvlaćite čačkalicu koja je čista onda je pečeno. Kada izvadite iz rerene, samo polako, odvojite od pek papira kada se malo prohladi, i onda na rešetku. Najbolje je da sačekate da se baš dobro ohladi i onda sečete, jer je bolje, plus je ukus lepši zbog začina. Ja sam ga prelila sa džemom od šljiva, koji imate među mojim receptima, tu ispod skoro objavljen. 






Нема коментара:

Постави коментар