петак, 03. август 2018.

Lažni humus



Obožavam namaze, posebno humus, ali toplo vreme me često odvrati od kuvanja i pripreme jer volim sama da ga spremam od početka do kraja. Ovaj put sam izabrala sočivo kao zamenu jer je jednostavnije i brže za kuvanje. Količina sastojaka je za jednu teglicu otprilike 200ml.

Potrebno:
-4 kašike zelenog sočiva
-2-3 kašike hladno ceđenog ulja (ovde suncokretovo, a vi možete i neko drugo)
-1 kašičica (i više ako volite)limunovog soka
-so, biber, beli luk u prahu, ako volite indijski miks začina
-možete dodati i mleveni susam ili tahini pastu

Sočivo sam potopila u vodu na par sati ili da prenoći( tako je najlakše i najbolje) zatim zamenila vodu i kuvala oko 30 minuta. Ostavila na stranu da se malo prohladi, pa kasnije procedila od viška vode (ostavite vodu od kuvanja kako bi kasnije podesili gustinu). Zatim sam prebacila u jak blender, dodala ulje, limunov sok, 2-3 kašike vode od kuvanja, so i začine pa dobro miksala. Samo polako dodajete sastojke i ne sve odjednom, već podešavate gustinu. Može se dodati i tahini ili mleveni susam ako vam bude mnogo retko, pravite vašu kombinaciju. Sipajte u teglu i zatvorite kada se skroz ohladi. Još jedn stvar računajte da će on još malo da se zgusne od stajanja. Čuvajte u frižideru par dana, meni je stajao samo tri jer sam pojela pa ne bih znala tačno da vam kažem koliko može da stoji.



Нема коментара:

Постави коментар