среда, 26. септембар 2018.

Vikend kolačići


Kolačići su stvarno nešto što retko ko može da kaže da ne voli. Na blogu ih možete naći puno, ali evo rešila sam da napravim još jedne, po mom mišljenu jako lepe i jedne od finijih, posebno zbog arome vanile i kokosovog ulja koje mu daje posebnu notu.

Potrebno:
-100ml biljnog mleka ( ja sam koristila sojino, kapiram da može i neko drugo)
-2/3 šolje integralnog brašna ( koristila sm šolju od 200ml iražano brašno, ali kapira da može i pšenično, ječmeno, pšenično, speltino)
-1/2 šolje ovsenoih pahuljica ( mogu i neke druge)
-malo više od 1/4 šolje otopljenog kokosovog ulja( stavila sam 1/4 pa posle dodala još jednu kašiku, poželjno je da bude kokosovo jer ono stegen masu, videćete kasnije u receptu kako ide postupak)
-1 dobra šaka suvog grožđa ( može i neku drugo suvo voće)
-1 kašika rogača ( kapiram da može da se menja sa mlevenim orašastim plodovima, a kako ne znam da li je baš dobra zamena)
-zaslađivač po ukusu( ja sam koristila ksilitol, tri kašike, a vi birajte onaj koji koristite, što se tiče meda kapiram da bi komogao i on samo ne znam kakva bi struktura kolača bil)
-aroma vanile ( meni ona daje zaista poseban šmek)
-1/3 kašičice praška za pecivo plus prstohvat sode bikarbone(poželjan je ovaj odnos)

Najpre pomešajte mleko, zaslađivač, aromu vanile, zatim dodajte suve sastojke i na kraju otopljeno ulje. Jako je bitno da bude otopljeno jer ćete ga fino umešati. Masa treba da bude kao na fotografiji ispod.


Onda ovo ide u zamrzivač kako bi se steglo ulje. Zbog toga je bitno da bude kokosovo, obično ne bi steglo masu. Još jedna opcija je možda otopljen puter on ima slično svojstvo. Sada već možete da uključite rernu da se greje na 180-200 zavisi koliko vam je jaka. Kada izvadite iz zamrzivača treba da bude kao sladoled kako bi moglo da se formira kuglica i onda nih spljošti u kolačić. Pogledajte na fotografiji ispod kako treba da izgleda.


Onda formirate kuglice kao što sam već pomenula, i onda spljoštite u kolačić. Pogledajte na fotografiji ispod kako to treba da izgleda.


Mada če malo biti lepljiva dok radite jer ulje počinje da se topi, ali biće to taman ok dok sve završite. Ja sam izbegla da mi ruke budu nakvašene kako ne bih razvodnela masu dodatno. Od ove količine dobijate 10 kolačića prečnika 6cm i debljine oko 0,5mm ( vi naravno možete kako želite. Pravac rerna na nekih 15ak minuta. Kada budu gotovi odvojite od pek papira i odložite da se prohlade. Mogu stajati par dana jer nemaju mlečne proizvode i jaja, poželjno je da se dobro ohlade pre jela, a najbolje da prenoće.

Нема коментара:

Постави коментар