четвртак, 11. октобар 2018.

Beetroot cake


Rendano ovo, rendano ono, dođe red na cveklu. Nešto je nisam baš toliko koristila osim u salati. Eto ovaj put je dospela u kolačić, malo uvrnut možda nekom čudan  ali meni je bio idealan kao mala promena. 

Potrebno:
-1 šolja sveže rendane cvekle( koristila sam šolju od 200ml)
-6 kašika ulja koje inače koristite
-6 kašika kisele vode
-2 jaja
-6 dobrih kašika ražanog integralnog brašna ( pretpostavljam da može i neko drugo kao što je pšenično, ječmeno, ovseno ili speltino)
-1 kašičica stevije ( ili još bolje 2 kašike brezinog ili kokosovog šećera, tečni zaslađivači mogu da promene masu kolača)
-rendana kora 1 limuna 
-1 ravna kašičica praška za pecivo

Najpre uključite rernu da se greje na 180 stepeni. Zatim umutite belanca dobro u čvrst sneg, a žumanca lagano u drugoj posudi pa dodajte ulje, vodu, cveklu, brašno, prašak za pecivo, koru limuna (ako volite može i malo soka od limuna, meni daje još lepšu aromu) i steviju. Spajanje ove druge mase sa belencima ide tek na kraju i to lagano, prvo jednu polovinu belanaca, lagano umešate, pa onda drugu. Ovo radimo kako ne bi previše gnjecavo bilo testo kada se ispeče. Treba da dobijete gustinu mase kao na fotografiji ispod.


Onda ide u pleh obložen pek papirom. Kod mene je bila šerpa (prečnik 15cm), manja jer je i količina sastojaka mala. Ide u rernu na nekih 35 minuta otprilike. Pred kraj bocnite čačkalicom pa ako ne ostaje testo na njoj znači da je gotovo. Kada se malo prohladi odlepite od pek papira i ostavite na rešetku da se baš dobro ohladi pre sečenja. Gotov kolač se može premazati i nekim džemom ili crnom čokoladom.


Нема коментара:

Постави коментар