среда, 17. октобар 2018.

Bundeva tart


Bundeva je tek krenula, a ja ne znam gde ću pre od ideja. Ovaj put nešto slano ipak, fina pitica sa bundevom i kozjim sirom.

Potrebno:
-1 šolja pirea od kuvane bundeve ( koristila sam šolju od 200ml u receptu)
-1 jaje
-1 komad kozjeg sira ( može i neki drugi tvrđi sir)
-1/2 šolje belog kukuruznog brašna ( poželjno, to je ono kao za proju) 
-1/2 šolje integralnog brašna ( ja sam koristila ražano, a može i ovseno, ječmeno, pšenično ili speltino)
-1/2 za nadev plus 1/4 šolje kiselog mleka
-1 kašika masti ( bila je blago otopljena, čisto da se lakše umeša)

Najpre pripremite pire od bundeve. Ovde je bila muskatna, kuvana u vodi nekih 15ak minuta, dok ne omekša fino ( testirate viljuškom). Zatim je sameljete u blederu, pa odvojite otprilike 1 šolju tog pirea. Onda dodate u njega 1/2 šolje  kiselog mleka ( možda može i sa kiselom pavlakom da se napravi, biće još bolje), posolite i onda jedno jaje ( kada se pire malo prohladi) pa sve opet umutite da se poveže (ja sam u secku sve radila :D). Sad već možete da uključite rernu da se greje na 180 stepeni. A za to vreme taman pripremite podlogu tako što ćete pomešati oba brašna, dodati 1/4 šolje kiselog mleka i kašiku masti ( možda i malo soli). Treba da dobijete testo koje se ne lepi za prste i izgleda kao na fotografiji ispod.


Pripremite pleh obložen pek papirom, rastanjite koru oklagijom na njega i pustite malo preko dimenzija dna pleha ( moj pleh je bio prečnika 16cm) kako bi vam to ostalo za stranice. Pogledate na fotografiji ispod kako izgleda, dakle samo napravite ono kao školjku za tart.


Zatim, sipate nadev odmah, ja nisam ništa odvojeno zapekla jer sam raćunala da neće biti problema, što je ispalo tako :). Onda sam iscepkala sir i samo ubacila u nadev, kao što vidite na fotografiji ispod.


Onda ide u rernu nekih 25 minuta, samo polako pratite, kada se upeče ova masa odozgo, ono stegne se i sir krene da rumeni gotovo je, rerne su različite pa može da se desi da ne peku sve isti vremenski period. Kada se malo ohladi odvojite od pleha, samo polako, ne odmah. Prebacite na rešetku i ostavite da se ohladi do kraja, ja sam ga sekla kada je bilo skroz hladno.



Нема коментара:

Постави коментар