среда, 31. октобар 2018.

Bundevasta musaka


Svi znamo za klasičnu musaku sa krompirom i mesom, verujem da je često pravite. Pošto sam imala višak bundeve, a manjak krompira u momentu kreiranja recepta odlučila sam da to bude ovako, malo drugačija musaka. Verujem da će se oduševiti oni koji izbegavaju krompir, plus sad sezona bundve, pa gde ćete bolje! U nastavku je recept sa sastojcima i procesom izrade, a količine odredite sami u skladu sa veličinom musake koju pravite.

Potrebno:
-bundeva (sveža, ja sam koristila muskatnu)
-šargarepa
-crni luk
-sojine ljuspice ( može i mleveno mesu umesto njih)
-jaja
-ulje koje inače koristite
-kiselo mleko ( može i obično ili biljno mleko, pavlaka...)
-so, biber, kari, kumin ( šta god od začina što volite)

Najpre izrendajte šargarepu i crni luk na krupno pa dinstajte na ulju dok malo ne opusti. Onda dodajte u to sojine ljuspice ( ja ih prethodno potopim u vodu, dva puta više vode od količine ljuspica i ostavim tako par minuta da skroz upiju vodu). Kada je povrće fino opustilo dodajte ljuspice koje su nabubrile, a onda so i začine. Nije potrebno mnogo, samo da se poveže i ispari višak tečnosti. Ukoliko pravite sa mesom isto dinstate povrće, a onda dodate mleveno meso, so začine. Zatim pripremite bundevu tako što je isečete na pločice debljine ne veće od 1cm ( meni je bilo negde između 0,5 i 1cm). Uzmete posudu koja je vatrostalna, poređate jedan sloj na dno, uklopite kako biste što više popunili dno posude, a onda sipate dinstani fil, pa opet odozgo jedan red pločica od bundeve. Za kraj ostaje da umutite jaje sa kiselim mlekom (gledajte da vam ova masa bude otprilike gustine kao testo za klasične palačinke, ali ako pravite da običnim mlekom biće ređe, prosto tu već ne možete da utičete na gustinu) malo soli i možete dodati beli luk u granulama, pa  prelijete (otprilike jedno veće jaje i jedno kiselo mleko za onako neku srednju vatrostalnu posudu). Pravac u zagrejanu rernu na 180-200 stepeni, peče se nekih 35 minuta, pratite. Možete i da pokrijete folijom malo prema potrebi, da ne se ne upeče previše odozgo, meni je malo "uhvatilo" :D.




5 коментара:

  1. Zdravo da te pitam da li pijes kafu i kada je pijes?Sve pohvala za blog...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zdravo, pre svega hvala što pratite. Kafu pijem kada mi se pije, nemama ništa baš određeno, ako mislite vezano za obroke. Imala sam period testiranja bez nje i zaista nisam imala nekih glavobolja i slično, pa sam shvatila da mi nije neophodna. Našla sam dosta istraživanja o njoj, sa dobrim i lošim stranama, ali sam vremenom shvatila da je bitna umerenost u svemu. Inače, volim da pijem kuvani kakao u vodi i čajeve od hibiskusa i borovnice. Puno pozdrava od mene <3

      Избриши
    2. Hvala.Kako pravis kakao?Puno pozdrava...

      Избриши
    3. Kao i kafu, u ključalu vodu stavim kakao, biram neki kvalitetniji. Oni koji su u zdravim hranama i marketima malo skuplji uglavnom su bolji Pozdrav 💚

      Избриши
    4. Hvala puno.Jedva cekam neki novi recept...

      Избриши