четвртак, 04. октобар 2018.

Čoko šljivica


Skroz lud naziv za jedan za mene mnogo hranljiv kolačić, oduševila me struktura kolača, tako čokoladan! Pravila sam manju količinu i smazala ga za dva dana, lagano.

Potrebno:
-6-7 većih šljiva ( možda da probate i sa kajsijama, višnjama, samo da bude neko tvrđe voće jer je masa gusta, a na kraju krajeva ako nemate ništa od ovoga možete samo premazati nekim džemom, i ćao :D)
-2 zrelije veće banane
-2 dobre kašike kakaoa
-2 dobre kašike mlevenih oraha ( može i mleveni badem ili lešnik)
-2 dobre kašike heljdinog brašna ( ja sam koristila njega jer samsamo imala to u momentua, ali mislim da može i integralno pšenično, ovseno, ražano ili ječmeno)
-2 kašike suvih pšeničnih klica ( što se tiče zamene, možda bi mogle bilo koje mlevene pahuljice, ali ipak je najbolje da uzmete klice jer su fino suve i drže masu)
-2 kašike bilo kog ulja ( suncokretovo, maslinovo, otopljeno kokosovo...)
-1/2 kašičice praška za pecivo ( bolje nego soda bikarbona, ona menja ukus malo)

Najpre uključite rernu da se greje na 180 stepeni. Zatim dobro umutite banane, dok se god ne razbiju svi komadići i dobijete glatku masu koja je tečna, onda u nju dodate sve suve sastojke polako, dok ne dobijete masu kao na fotografiji ispod.


Zatim obložite pek papirom pleh ( moj je bio okrugli prečnika 17cm) i poređajte polovine šljive, okrenute mesom na dole ka dnu pleha. Pa tek onda preko sipate masu, poravnjate i pravac u rernu na nekih 30 minuta, u početku nema potrebe da otvarate rernu. Kada se kolač ispeče odvojite od pleha, odlepite papir pa prebacite na rešetku da se hladi tako što ćete šljive okrenuti gore kako bi se sve fino prosušilo. Sečete kada se dobro ohladi, biće preukusno i čokoladno.


Нема коментара:

Постави коментар