четвртак, 25. октобар 2018.

Delišes kolač


Jelo mi se nešto slatko sa jabukama, a nisam imala nikakvo brašno u trenutku pa sam iskoristila pahuljice i klice. Fino je ispalo onako mekano, sočno. Od ove količine sastojaka sam dobila jedan kolač koji je tanji, pečen u plehu za hleb..

Potrebno:
-3 jabuke (neke slatke, kod mene su bile delišes)
-1-2 kašike meda ( može čak i neki džem)
-1/2 kašičice cimeta
-7 kašika mlevenih pahuljica ( može bilo koje, ja sam koristila ovsene)
-7 kašika suvih pšeničnih klica ( ne znam kako bi bilo da menjate sve u mlevene pahuljice, eventualno da ove klice zamenite nekim grizom)
-3 kašike mlevenog lanenog semena
-šaka seckanih badema ili oraha
-1 manja pomorandža ( sok i kora)
-2 kašike ulja koje inače koristite
-1 šolja kisele vode (koristila sam šolju od 200ml)
-1-2 kašike rogača
-2/3 kašičice praška za pecivo

Najpre uključite rernu da se greje na 180 stepeni, pa se bacamo na ostatak posla, jabuke izrendajte, koru pomorandže takođe, a sok ocedite pa sve pomešajte sa ostalim sastojcima(osim vode), a tek na kraju dodajte malo po malo vodu. Nisam tačno gledala koliko je bilo vode, ali ne više od šolje (gore sam navela 1 šolju, čisto da imate orijentaciju zbog potrebnih sastojaka). Testo ne treba da vam bude tečno, već više onako ukočeno  da se ne razliva kada ga rasporedite u pleh obložen pek papirom. Zbog toga pazite da ne preterate sa vodom jer će jabuke pustiti svoje sokove. Ne treba da bude previše debelo, ne više od 2cm kako bi se fino upeklo. Još jedna ideja je da koristite i limun umesto pomorandže. Sve se peče oko 40 minuta, a kada bude gotovo ostavite da se skroz ohladi, najbolje ovo uveče praviti za ujutru jer tako bude baš super. Kolač će biti vlažan unutra, jer nema klasično brašno plus ima dosta jabuka, ali je fenomenalan, može da vam stoji par dana u frižideru.




Нема коментара:

Постави коментар