субота, 06. октобар 2018.

Julijana


Pored već nekih tortica na blogu rešila sam da smislim još neku dok imam lepih domaćih oraha. Pošto me podseća na sve mamine tortice, sa konkretnim korama, orasima, onako nekoliko kora, e baš će da se zove Julijana, kao moja mama :)  

Potrebno:
-6 dobrih kašika pahuljica ( bilo koje)
-2 dobre kašike kakaoa
-5 dobrih kašika mlevenog lanenog semena
2 kašike hladnog ceđenog ulja za koru (suncokretovo, maslinovo, otopljeno kokosovo...) plus 1 kašika otopljenog kokosovog ulja za fil (poželjno je da bude ovo ulje, jer pored toga sto daje ukus  dodatno drži i fil, ako ga baš nemate bolje ne menjajte sa drugim  ja nisam probala bez ali postoji mogućnost da može da prođe :D) 
-1 ravna kašičica stevije za koru ( može i bilo koji zaslađivač ili neki zdraviji šećer kao što je  brezin, kokosov, a što se tiče tečnih nisam sigurna eventualno da probate sa kašikom meda, ječmenog slada ili sirupa od urmi) i treba vam još stevije za fil kasnije oko 1 kašičica ( ovde već možete da menjate čak i sa dobro mlevenim urmama, npr. 4-5 urmi očistite i sameljete zajedno sa prosom, a možete da  dodate med ili, neki drugi zdraviji šećer od prethodno pomenutih)
-cimet
-aroma ruma
-1/3 kašičice praška za pecivo ( soda bikarbona može da promeni ukus testa)
-1 plus 1/2 šolje kisele vode ( koristila sam šolju od 200ml)
-2 dobre kašike rogača
-1 kašika čia semena
-2 dobre kašike mlevenih oraha ( može i badem, eventualno lešnik)
-6 kašika ljuštenog prosa 

Prvo i prvo uključite rernu da se greje na 180 stepeni. Zatim pomešajte pahuljice ( prethodno ih dobro sameljete u mlinu, multipraktiku, ili šta već imate), mleveno laneno seme, kakao, 2 kašike ulja, prašak za pecivo, cimet aromu ruma, zaslađivač pa polako dodate kiselu vodu dok ne dobijete masu kao na fotografiji ispod.


Zatim izlijete u pleh obložen pek papirom ( moja masa je bila visine oko 1 cm, a dimenzija 16x20cm otprilike). Nije mi pleh bio tačnih dimenzija, već mnogo veći, ali masa je čvrsta pa ne beži po plehu i dozvoljava da je oblikujete kako želite. Pravac u rernu koja je već zagrejana, nekih 20ak minuta. Dok se to peče, skuvajte proso u vodi, nekih 20ak minuta mu je potrebno ( nisam potapala prethodno u vodu, vi možete). Zatim ga dobro ocedite i sameljete u blenderu, nekom multipraktiku ili jednostavno štapnim mikserom. Zatim u to dodate kašiku kokosovog ulja, čia seme, orahe i rogač. E sad da malo bolje objasnim prethodno navedeno u vezi zaslađivača. Dakle, ja sam koristila steviju i samo je lagano dodala, ali mislim da bi još bolje bilo sa urmama, čak i dodatno fiksirale fil. Samo ih očistite i dodate u proso dok mutite, ako vam se učini da se masa previše steže, možete dodati još malo biljnog mleka ili vode, samo pratite kako se ponaša ( računajte da čia seme upija višak tečnosti, da se kokosovo ulje steže u friideru...). Meni je masa izgledala kao na fotografiji ispod, prilično gusto, kao žito za slavu :D.


Pošto je kora već gotova, odvojite je od pek papira i ostavite da se ohladi samo malo, zatim isečete na 4 dela. Pošto je fil spreman podelite ga na 4 dela (filujete dok je blago toplo, ne morate da čekate da se hladi) . Ako vas smara da pravite tako visoku tortu onda lepo podelite koru na dva dela i filujete, ja sam nešto luda za tortama sa 4+ kore pa ih uvek pravim manje, a visoke. Dakle, ovo je količina za manju tortu nekih dimenzija 8x10cm, ali je prilično visoka jer ima četiri kore. Dobro zatvorite tortu u kutiju i ostavite da prenoći, ujutru (ili malo kasnije :D) uživajte u ukusu.


Нема коментара:

Постави коментар