субота, 27. октобар 2018.

Mandarinica



Posne kocke sa mandarinom, prilično obične, ali vi ćete ih dodatno obogatiti, znam ja to. Nisam imala crnu čokoladu, a znam da bi išla odlično uz ovo ili mešavina meda i kakaoa. E sad kod ovog miksa kakaoa i meda, srazmera je 1 kašika meda, na 1 kašičicu kakaoa, plus malo arome ruma da bi se fino umešalo i naravno dalo bolji ukus, ali ako nemate ni jednu onda malo vode, da bi vam bilo lakše da sjedinite. Ukoliko imate med koji se "ušećerio" ostavite teglu u što toplijoj vodi da se otopi (sa sve teglom) fino i ujednači, jer ako krenete sa njim da mešate ovo teže će ići. Pored meda za ovaj miks možete koristiti i sirup od urmi, ječmeni slad i slične tečne zaslađivače. Palo mi je na pamet i mešavina kakaoa, kokosovog ulja i nekog zaslađivača, na primer brezin šećer ili stevija. Ali bolje da krenem sa kockicama, biće ovo brzinski recept.

Potrebno:
-2 srednje mandarine ( one se menju u blenderu i od njih treba da dobijete 1 plus 1/2 šolje od 200ml mase, pa ako su vam manje mandarine stavite više, uglavnom ova količina mlevene mandarine je potrebna)
-6 a može i neka više :D tzv. svežih urmi ( one što se prodaju u kutijama, ako nemate urme možda bi mogli da probate sa nekim drugim zaslađivačima, ali ipak urme ovde daju poseban šmek, a i ne znam koja bi vam onda količina tog drugog zaslađivača trebala, to sami morate da procenite)
-6 dobrih kašika palente ( nekuvana, suva iz kesice)
-6 dobrih kašika ražanog integralnog brašna ( koristila sam njega jer sam ga imala, a može i neko drugo integralno:ječmeno, ovseno, pšenično ili speltino)
-1 ravna kašičica sode bikarbone ( koristila sam ono bez aluminijuma, a možda bi ovde mogao i prašak za pecivo da zameni, ili pola pola)
-1 kašika čia semena ( ne znam zašto sam ga dodala, ali mislim da uopšte nisam pogrešila, jer je lepo vezalo masu i oseti se malkice dok se jede)
-6 kašika ulja ( neko koje je neutralno, pravila sam sa suncokretovim hladno ceđenim pa mi je bilo jako npr. dok je od koštica grožđa bilo super jer je baš blago, mada ono nije hladno ceđeno čini mi se)

E sad da se poklonimo i počnemo konačno pripremu kolača. Prvo uključite rernu da se greje na 200 stepeni, mora "žiška" da bude kada se kolač umuti. Onda ide miks celih mandarina ( ja mislim da bi ovde i pomorandža bila cool, mislim jeste mandarina fina jer nema debelu koru i slično, ali ono ako baš nemate probate i sa pomoradžicom) u dobrom blenderu, da se pretvore u kašu. Onda proverite da li imate tačno 1 plus 1/2 šolje kaše od mlevene mandarine, pa dodate još i očišćene urme da se zajedno samelju što bolje. Mislim jeste ovo malo presipanje smaračko u startu, ali to je praktično sva zavrzlama oko ovog kolača. Onda sve to prebacite u posudu, dodate ulje i sve suve sastojke, pa lagano umešate kašikom. Treba da dobijete onako gušću masu, kao na fotografiji ispod.


Pripremite pleh ( moje je bio okrugli prećnika 24 cm, obložen pek papirom) pa u njega sipate masu, videćete nije tečna baš, ali to tako treba da bude, ako nemate isti pleh birajte bar neki koji je približan kako bi vam kolač bi bar 1-1,5cm visok. Fino poravnjajte površinu mase kašikom  i rerna nekih 30ak minuta. U početku nema otvaranja mnogo, neka ga 10ak minuta neka nadođe malo. Ja sam na samom kraju pečenja, nekih 10ak minuta pred kraj pojačala rernu na 220, vi pratite sve zavisi koliko vam je jaka rerna. Kada bude gotovo, treba da porumeni fino, odvojite od pek papira i direkt na rešetku da se hladi. Zaista je poželjno da se skroz ohladi da bi se seklo, kako vam ne bi bilo ono kao  gnjecavo, probala sam da sečem dok je bilo toplo i samo se iznervirala :D. ali kada se ohaldilo skroz druga priča. Ako sačekate da prenoći imaćete dovan doručak uz omljeni napitak.



4 коментара:

  1. Одговори
    1. Divno, hvala što ste podelili utiske sa svima 💚. Puno pozdrava.

      Избриши
  2. Zdravo da pitam kako se pravi majoneza?Puno pozdrava...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja imam jedino ovaj recept http://onelightshot.blogspot.com/2017/03/majonez.html?m=1 Pozdrav 💚

      Избриши