понедељак, 01. октобар 2018.

Vredna pita


Svi dobro znamo za poznatu Lenju pitu, e pa ovaj put sam bila inspirisana njom. Vredna zbog malo redukovanih sastojaka i izbora integralnog brašna, pa će biti koliko toliko zdravija i bogatija sastojcima.

Potrebno:
-1 šolja rendane jabuke (otprilike 3 manje jabuke, kod mene zlatni delišes, ali može i neka druga)
-8 dobrih kašika ražanog brašna ( pretpostavljam da može i integralno pšenično, ječmeno, ovseno, speltino)
-1 jaje
-2 dobre kašike masti ( nije otopljena, bila je na sobnoj temereaturi par minuta kada sam izvadila iz frižidera, da bih je lakše umešala)
-2 kašike biljnog mleka(ovde sojino, kapiram da može i neko drugo, ili obično kravlje)
-1/2 kašičice praška za pecivo
-1 kašičica stevije ( može i neki drugi zaslađivač, što se tiče tečnih nisam sigurna, uvek možete da probate)
-cimet
-šaka suvog grožđa
-1 ravna kašika rogača (može se menjati sa suvim pšeničnim klicama ili orašastim mlevenim plodovima)
-1 ravna kašika suvih pšeničnih klica( može i griz, isto kao prethodno, jer su ova dva sastojka čisto da bi bilo ukusnije i da bi malo pokupilo tečnost jabuka)


Najpre umutite viljuškom jaje, dodajte mast pa još malo čisto da se koliko toliko sjedini. Zatim dodajte mleko, brašno sa praškom za pecivo i steviju ( ako probate sa medom najboje da ga umešate u startu sa tečnim sastojcima) pa dobro sjedinite testo, prvo kašikom, a onda rukama. Ne bi trebalo da se lepi, pogledajte na fotografiji kako treba da izgleda.


Zatim ga podelite na dva dela (jedan neka bude malo veći). Evo kako treba da bude struktura testa kada se precepi na pola.


E sad taj manji deo ostavite u zamrzivač da se zaledi ( nekih 1h). A drugi deo ostavite zavijeno dok ne dođe vreme da se finišira kolač. Nakon vremena koje je bilo doboljno da se onaj manji komad zaledi vi lepo veći komad rasporedite u pleh obložen pek papirom, ali dovoljno je da bude samo dno obloženo jer će vam biti lakše posle da radite ( moj je bio mali, prečnika 20cm jer je mera manja bila sastojaka). Neka bude i na stranicama pleha, da dobijete neke kao stranice(visine otprilike 1cm). Ja sam to prstim, a onda kašikom(to vamje kao tart kada pravite pa onu školjku za njega, isti princip). Pogledajte na fotografiji ispod kako treba da izgleda.Meni je bila debljina oko 5mm, pa vi možete tako eventualno za nijansu deblje, ali ne preterujete kako bi vam se sve lepo upeklo. Zatim preko satvite miks rendanih jabuka rogača, suvog voća, cimeta i pšeničnih klica. Pogledajte na fotografiji ispod kako treba da izgleda u ovoj fazi.


E sad je došao red na zaleđeni komad, izvadite iz zamrzivača, treba da bude čvrst da može da se renda ( dakle zaista je poželjno da bude u zamrzivaču, bojim se da ga frižider ne bi stegao uopšte dovoljno). Uzmete krupno rende i polako preko izrendate, rasporedite skorz do ivica jer će se sve stopiti fino u rerni. Pogledajte na fotografiji ispod kako treba da izgleda.


To je to pravac rerna, na nekih 20 minuta, sasvim dovoljno jer je testo hrskavo. Ostavite u plehu da se prohladi, a onda kada se ohladi pažljivo izvadite na rešetku da se skroz prosuši i skroz bude hrskav. Služite ovako ili sa nekim prelivom od džema, posto je kolač sam nekako neutralniji pa dozvoljava razne dodatke.
2 коментара: