субота, 29. децембар 2018.

Prost kolač


Jedan starinski kolač u malo hranljivijoj verziji, ne sadrži jaja i mlečne proizvode pa će biti idealan za osobe koji ih ne jedu ili poste. 

Potrebno:
-3/4 šolje integralnog pšeničnog ili speltinog brašna ( u receptu sam koristila šolju od 200ml)
-1/3 šolje kakaoa
-1 ravna kašičica praška za pecivo plus prstohvat sode bikarbone
-1 šolja kisele vode ( pravila sam i sa običnom vodom)
-1/2 šolje džema od kajsije ( ili neki drugi ređi ako baš nemate kajsiju)
-1/4 šolje ulja koje inače koristite
-1/2 kašičice cimeta
-malo crne čokolade za prelivanje ( možete i sa miksom džema i kakaoa ili miksom meda i kakaoa)

Najpre uključite rernu da se greje na 200 stepeni. Zatim pomešate vodu, ulje i džem (džem treba da bude bez krupnih komada voća, kako bi se fino umešao u masu, pa birajte takav džem), pa polako dodate suve sastojke dok ne dobijete masu kao na fotografiji ispod.


Ostavite malo masu pre nego što sipate u pleh jer se ona dodatno zgusne, taman dok se rerna zagreje. Koristila sam pleh prečnika 22cm ( birajte sličan, tj. da vam masa kada je sipate bude otprilike visine 1-1,5cm) koji sam obložila pek papirom. Kada sipate masu i ubacite kolač u rernu malo smanjite temperaturu, na nekih 180 stepeni i ne otvarajte u prvih 15 minuta rernu da bi kolač nadošao. Meni se pekao nekih 35 minuta, pratite, treba da nadođe malo, možda će negde da napukne ali opusteno ionako ide preliv odozgo. Kada bude gotov  sačekajte malo, odvojite od pek papira i ostavite na rešetku da se prohladi, pa premažite čime želite. Poželjno je da se seče tek kada se skroz ohladi. Ako ga i malo secnete može da postane gnjecav, pa zbog toga stepljenje :). Kolač može da stoji par dana jer nema kvarljivih sastojaka, a biće još ukusniji.




4 коментара:

  1. Cao odlican recept danas sam pravila.Ti si za mene najbolja i imas najbolji blog.Meni je omiljeni kolac bajadera ali sam odlucila da od Nove godine izbacim secer pa,ako bi mogla neku zamjenu smisliti kao sto si za cupavce i vanilice.Poozdrav...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala mnogo za ovako divne reči. Videćemo da smislimo nešto slično bajaderi. Puno pozdrava od mene <3

      Избриши