четвртак, 27. децембар 2018.

Zvezdice


Posle nekoliko recepata za novogodišnje slatke kolačiće red je bio i da jedan post posvetim nekim slanišima. Prilično jednostavna izrada i sastojci koji su generalno svima lako dostupni. Količina sastojka je za jedan srednji pleh, ne sećam se baš tačnog broja keksića.

Potrebno:
-1/2 šolje belog kukuruznog brašna ( ono kao za proju, koristila sam šolju od 200ml u receptu)
-1/2 šolje integralnog brašna ( ječmeno, ražano, ovseno, pšenično ili speltino)
-1/2 pahuljica ( ovde su bile ovsene fine, ako nemate te uzmite bilo koje i malo ih usitnite u secku, ali ne treba da budu skroz kao prah)
-1/4 šolje svinjske masti ( nisam probala sa uljem, ne znam da li bi dobili istu strukturu testa)
-1/4 šolje lanenog semena ( može i susam, šta god volite)
-1 kašičica praška za pecivo
-so po ukusu i začini( ja sam dodala kari i ljutu mlevenu papriku, baš su lep šmek dali začini)

Najpre uključite rernu da se greje na 200 stepeni. Zatim pomešajte sve suve sastojke, pa dodajte mast, dobro umešajte i onda 1/4 šolje vode. Testo treba da izgleda kao na fotografiji ispod, da se ne osipa i bude fino za razvijanje oklagijom ( ako vam bude malo suvo testo dodajte još kašiku vode).


Zatim ga stavite na pek papir i rastanjite na debljinu 5-6mm i vadite željene oblike. Ja sam koristila zvezdice, a vi možete jednostavno čašom, poređajte na nov pek papir i pravac rerna. Meni su se pekli nekih 10ak minuta, ako vam je jaka rerna smanjite na 180 stepeni kada ubacite pleh. Keksići su najlepši kada se ohlade fino (ja ih odmah stavim na rešetku od rerene kako bi se dobro ohladili). Mogu da stoje nekoliko dana, naravno ako uspete da ih sačuvate.


5 коментара:

  1. Cao super recept.Jedva cekam da probam.Samo da te pitam za koji obrok ih jedes?Puno poozdrava...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pre svega hvala što pratite :). Ovo mi je grickalica kao užina, a može i uz neki namaz za doručak ili večeru. Pozdrav .Srećni praznici :)

      Избриши