субота, 12. јануар 2019.

Lažna fokača


Često ptavim tanke hlebove i pogačice, pa sam došla na ideju da probam nešto slično fokači, meni poznata kao italijanska tanka i hrskava pogača, ako neko zna nešto više slobodno neka doda u komentarima :). Moja je sa integralnim brašnom i bez mnogo sastojaka u samom testu.

Potrebno:
-1 šolja integralnog graham brašna ( eventualno zamena može biti speltino, ta dva smatram kao brašna fina za rad, ukoliko imate dobra iskustva i sa drugim možete probati :))
-1/2 šolje blago mlake vode
-1/3 kašičice sode bikarbone
-malo soli
-maslinovo ulje-koristila sam  "Aromatično ulje" ( klik na naziv vas vodi na recept)
-tvrđi sir, beli luk...

Najpre pomešajte sodu bikarbonu i so sa vodom pa dodajte u brašno, testo treba da bude malo lepljivo i mekano. Pogledajte na fotografiji ispod kako je izgledalo.


Zatim zamotajte posudu u kesu i ostavite deset minuta da iskulira. Malo kasnije uključite rernu da se greje na 180 stepeni pa kada testo odmori razvucite ga prstima direktno na pek papir. Samo polako, vucite na sve strane do željenog oblika, neka bude tanko, ako negde pukne samo prevucite malo testa preko i popunite. Meni je lepše kada se ovako razvlači jer bude baš rustično, izbegavam oklagiju. (bilo mi je otprilike veličine 20x15cm). Zatim sam ga premazala maslinovim ulje, i utisnula par maslina, malo kozjeg sira i grančice začinskog bilja koje je bilo u aromatičnom ulju. Vi možete šta god želite po vašem ukusu. To je to, na fotografiji ispod možete pogledati kako je izgledala pre pečenja.


Pekla sam je dok god nije malo porumenela, postala hrskava, pratite to zavisi od vaše rerne, ali ne možete da pogrešite biće brzo gotovo. Najlepša je kada se jede onako blago topla, mada može i hladna i tako sam je jela :D.



2 коментара:

  1. Bas je super recept juce sam pravila.Sve pohvale.Danas sam pravila i burgere i oni su odlicni.Svaka cast za recepte.Pozdrav...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Super, baš mi je drago, hvala što pišete i pratite. Puno pozdrava od mene 💗

      Избриши