петак, 04. јануар 2019.

Zlatni keksići


Još jedni u nizu keksića koje možete praviti za vreme praznika, a naravno i posle njih :D. Pisala sam recepte u raznim kombinacijama, a ovo je jedna od mojih omiljenih, kokos i vanila (mislim svi su mi omiljeni :D) Količina sastojaka je za jedan srednji pleh.

Potrebno:
-1/2 šolje običnog kokosovog brašna ( nisam sigurna da bi protein bio dobar izbor ovde)
-1/2 šolje ovsenih pahuljica ( koristila sam fine ovsene, one su malo sitnije od regularnih, pa ako nemate onda neke bilo koje, samo malo usitnite u secku, ali ne treba da bude kao prah)
-1/2 šolje integralnog brašna ( ječmeno, ražano, ovseno, pšenično ili speltino)
-stevija po želji ( ili neki drugi zaslađivač, zamena za šećer, a što se tiče tečnih kao npr. med, nisam probala)
-1/4 šolje svinjske masti ( bila je mekana, nisam istopila, samo sam držala na sobnoj temperaturi da bih lakše odvojila potrebnu količinu, ako ne koristite ili nemate onda kokosovo ulje)
-1 kašičica praška za pecivo
-aroma vanile

Najpre uključite rernu da se greje na 200 stepeni, zatim pomešajte sve suve sastojke, dodajte mast, sjediniti što više možete i onda ide 1/4 šolje obične vode. Testo treba da bude kao na fotografiji ispod.



Zatim ga oklagijom razvucite na pek papiru i vadite željene oblike. Pošto je masa specifična ja sam modlom prenosila kolačiće na pleh ( stavite pek papir na pleh u koji pečete), kao što vidite na fotografiji ispod.



Što se tiče debljine kolačića odredite samo otprilike neka budu debljine 4-5mm (ne tanjite previše). Kada sve poređate ide pravac u rernu ( ako je jaka smanjite malo u startu da ne gori odmah) na nekih 10ak minuta, pratite čim malo krene da rumeni, kontrolišete, jer će uskoro biti gotovo. Čim se ispeku osetljivi su, pa ih polako, pošto se malo prohlade, odložite na rešetku. Meni su stajali dva dana, mislim samo toliko su uspeli da prežive, ali pretpostavljam da mogu da stoje par dana. :)



4 коментара:

  1. Divno jedva cekam da probam.Nedostajali su mi tvoji recepti dok so bill na odmoru.Puno pozdrava...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na divnim rečima. Idemo dalje sa receptima i druženjem. Puno pozdrava i srećni praznici <3 :)

      Избриши
  2. Prvi put sam stavila obican secer (mora i to ponekad:) ) i bili su hrskavi, uz malo duze pecenje, a drugi put sam stavila malo meda i bili su vise kao koko-integralni medenjaci pri tom i ne bas slatki (1 kas meda), ali deca ih grickaju, a mama jos vise :D, tako da polako nestaju...i svakako ce biti ponovo pravljeni.
    Puno pozdrava,
    Sladjana

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala što pišete utiske, sigurno će još nekome značiti. Sa manje šećera budu neutralniji i nekako više zasite, ja tako nekad bukvalno doručkujem uz čaj ili kafu :D. Želim Vam lep vikend <3

      Избриши