четвртак, 28. март 2019.

Uspavani hleb


Prvo sam htela da mu dam naziv Uspavana lepotica, ali onda se nešto mislim, možda preterujem pa je samo meni ovaj hleb predivan :D. Nastao je nakon razgovora sa tetkom koja je pravila nešto slično, pa sam ja zahvaljujući njenim forama uspela da napravim nešto zanimljivo. Ispratite navedene sastojke i zamene koje sam mogla da vam preporučim, svaki detalj je bitan za pripemu ako želite da izgleda ovako.

Potrebno:
-2 šolje integralnog pšeničnog brašna ( najbolja zamena može biti spelta, ali ražano i ječmeno mogu da prođu)
-1 šolja pirinčanog brašna ( eventualno proseno ili heljdino)
-1/2 šolje mlevenog lanenog semena
-2 šolje tople vode ( bitno da bude topla)
-1 kašičica praška za pecivo
-1 kašičica sode bikarbone ( baš ovako i prašak i soda)
-1 nepuna kašičica soli ( ili po vašem ukusu)
-po 1 dobra kašika celog semena suncokreta, sesama i lana, plus malo kima ( 1/2 kašičice)
-1 manji limun ili 1/2 velikog ( oko 1/4 šolje soka mi je bilo)

Pre svega da naglasim da sam koristila šolju od 200ml u celom receptu. E sad, da se vratimo na pripremu koja je prilično jednostavna, samo malo duže traje. Prvo pomešate oba brašna ( ako pirinčano menjate sa heljdinim onda će vam trebati možda malkice više vode jer ono dodatno zgušnjava masu, npr. 1/4 šolje plus, na ove 2 šolje tople vode, ali polako dodajete sve), mleveno laneno seme, so pa polako dodate toplu vodu i dobro sjedinite masu. Nisam dodavala ulje, tetka jeste ali meni nije bilo potrebno jer sam stavila puno lana. Ovako pokrijete i ostavite da odspava na sobnoj temeperaturi preko noći ( zbog ovog momenta je najbolje da hleb zamesite uveče, da bi pekli ujutru, ili ujutru pa pečete uveče :)). Testo treba da izgleda kao na fotografiji ispod, vidite da lan pravi masu dodatno lepljivom i rastegljivom. Sve se vremenom još maloo zgusne.


Pošto je prošlo oko 8 sati testo je spremno, uključite rernu na 240-250 stepeni, uzmete testo koje sada izgleda kao na fotografiji ispod, malo se steglo i osušilo po vrhu ( boje su malo drugačije jer je prva fotografija urađena uveče , a druga ujutru).


Onda dodate prašak za pecivo i  semenke, pa sodu bikarbonu koju prvo pomešate sa sokom od limuna. Odmah će krenuti da peni, pogledajte na fotografiji ispod kako to izgleda.


Tek kada se soda stopi sa sokom prebacite u testo i sve umutite mikserom ( nastavci za testo). Ako baš nemate, onda varjačom, ali sa mikserom najbolje ( ovo mi tetka reče i stvarno super bude, konačno i ja da koristim te nastavke za testo :D). Pošto je sve gotovo ide u pleh obložen pek papirom, ako želite finu veknicu onda u modlu za hleb. Koristila sam srednju dimenzija 24x10cm, ako imate malo manju mislim da će isto moći. Uradila sam jednu fotografiju testa u plehu da vidite kako je fina gustina i kako testo stoji kada povučete kašikom.


Hleb sam malo nakvasila, kao što uglavnom sve i radim sa sličnim stvarima kada ne dodajem ulje u testo. Pogledajte na fotografiji ispod, samo ruku pod vodu i tapkajte po površini hleba.


Možete i posuti na kraju sa semenkama i onda je konačno spreman za rernu. Pečenje  sam po maminoj metodu za domaći hleb, u prvih 10-11 minuta sam držala tako na 250 stepeni ( ako vam je jaka rerna onda može i na 230) i nisam otvarala rernu. Onda sam smanjila na 180 ( ako vam je jaka rerna onda može i 170) i ostavila da se peče još nekih 53 minuta ( pišem tačne minute jer sam pratila baš, pa računam da će nekome to značiti kao orijentacija, ali ne vezujte se baš za to, jer nije svima rerna ista). Dakle, ukupno malo jače od sat vremena, ne otvarajte rernu u toku pečenja, samo pri kraju jer nema potrebe, eventualno da okrenete. Kada bude gotov sačekate malo da se ohladi i odlepite pek papir. Ja ga nisam umotavala u krpu da bi bio meksi jer volim koricu. Vi ako umotavate pazite da vam kuhinjska krpa nije mirisna od deterdženta, pa da hleb povuče. Preporuka je da ga sečete tek kada se ohladi inače ćete imati gnjecavu unutrašnjost, bar 3-4 sata sačekajte zaista će biti lepše. Smatram da je to jedini način da imate ovakve komade kao sa fotografije. Možete ga čuvati par dana, ali ja uglavnom volim da isečem komade i spakujem tako u zamrzivač pa po potrebi vadim i zagrevam.


12 коментара:

  1. Sjaaajno. Jedva čekam da isprobam. I razmisljam gde da ga sakrijem da ga muž vrućeg ne načne.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala mnogo. Onda je za Vas opcija da ga zakuvate prepodne ,uveče kasno isečete i ujutru bude odličan :). Lep pozdrav <3

      Избриши
  2. Hleb je fantastičan.Jednom nedeljno ga spremam ali mi nikada ne nadodje kao tebi!:(Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  3. Zdravo. Mene zanima kakvo pirincano brasno koristis? Da li integralno ili belo?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Koristim belo, iskreno nisam čula da postoji brašno od integralnog pirinč. Lep pozdrav <3

      Избриши
  4. Kao neko ko nema iskustva u pecenju hleba htela bih da ovaj recept preporucim, zaista je lako napraviti preukusan hleb i svaki put uspe. Veliki pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala mnogo što pišete utiske, to ne znači samo meni već i ljudima koji čitaju. Drago mi je da Vam se dopada recept. Lep pozdrav :)

      Избриши
  5. Da li mora pirincno brašno ,da li moze speltino umesto njega?pozz

    ОдговориИзбриши
  6. Divan je hleb. Pravila sam sa jecmenim, heljdinim, speltinim brasnom, umesto mlevenog lana stavila sam mlevene semenke suncokreta, samo isti odnos vode i brasna. Odlican je.

    ОдговориИзбриши