Prvo sam htela da mu dam naziv Uspavana lepotica, ali onda se nešto mislim, možda preterujem pa je samo meni ovaj hleb predivan :D. Nastao je nakon razgovora sa tetkom koja je pravila nešto slično, pa sam ja zahvaljujući njenim forama uspela da napravim nešto zanimljivo. Ispratite navedene sastojke i zamene koje sam mogla da vam preporučim, svaki detalj je bitan za pripemu ako želite da izgleda ovako.
Potrebno:
-2 šolje integralnog pšeničnog brašna ( najbolja zamena može biti spelta, ali ražano i ječmeno mogu da prođu)
-1 šolja pirinčanog brašna ( eventualno proseno ili heljdino)
-1/2 šolje mlevenog lanenog semena
-2 šolje tople vode ( bitno da bude topla)
-1 kašičica praška za pecivo
-1 kašičica sode bikarbone ( baš ovako i prašak i soda)
-1 nepuna kašičica soli ( ili po vašem ukusu)
-po 1 dobra kašika celog semena suncokreta, sesama i lana, plus malo kima ( 1/2 kašičice)
-1 manji limun ili 1/2 velikog ( oko 1/4 šolje soka mi je bilo)
Pre svega da naglasim da sam koristila šolju od 200ml u celom receptu. E sad, da se vratimo na pripremu koja je prilično jednostavna, samo malo duže traje. Prvo pomešate oba brašna ( ako pirinčano menjate sa heljdinim onda će vam trebati možda malkice više vode jer ono dodatno zgušnjava masu, npr. 1/4 šolje plus, na ove 2 šolje tople vode, ali polako dodajete sve), mleveno laneno seme, so pa polako dodate toplu vodu i dobro sjedinite masu. Nisam dodavala ulje, tetka jeste ali meni nije bilo potrebno jer sam stavila puno lana. Ovako pokrijete i ostavite da odspava na sobnoj temeperaturi preko noći ( zbog ovog momenta je najbolje da hleb zamesite uveče, da bi pekli ujutru, ili ujutru pa pečete uveče :)). Testo treba da izgleda kao na fotografiji ispod, vidite da lan pravi masu dodatno lepljivom i rastegljivom. Sve se vremenom još maloo zgusne.
Pošto je prošlo oko 8 sati testo je spremno, uključite rernu na 240-250 stepeni, uzmete testo koje sada izgleda kao na fotografiji ispod, malo se steglo i osušilo po vrhu ( boje su malo drugačije jer je prva fotografija urađena uveče , a druga ujutru).
Pošto je prošlo oko 8 sati testo je spremno, uključite rernu na 240-250 stepeni, uzmete testo koje sada izgleda kao na fotografiji ispod, malo se steglo i osušilo po vrhu ( boje su malo drugačije jer je prva fotografija urađena uveče , a druga ujutru).
Onda dodate prašak za pecivo i semenke, pa sodu bikarbonu koju prvo pomešate sa sokom od limuna. Odmah će krenuti da peni, pogledajte na fotografiji ispod kako to izgleda.
Tek kada se soda stopi sa sokom prebacite u testo i sve umutite mikserom ( nastavci za testo). Ako baš nemate, onda varjačom, ali sa mikserom najbolje ( ovo mi tetka reče i stvarno super bude, konačno i ja da koristim te nastavke za testo :D). Pošto je sve gotovo ide u pleh obložen pek papirom, ako želite finu veknicu onda u modlu za hleb. Koristila sam srednju dimenzija 24x10cm, ako imate malo manju mislim da će isto moći. Uradila sam jednu fotografiju testa u plehu da vidite kako je fina gustina i kako testo stoji kada povučete kašikom.
Hleb sam malo nakvasila, kao što uglavnom sve i radim sa sličnim stvarima kada ne dodajem ulje u testo. Pogledajte na fotografiji ispod, samo ruku pod vodu i tapkajte po površini hleba.
Sjaaajno. Jedva čekam da isprobam. I razmisljam gde da ga sakrijem da ga muž vrućeg ne načne.
ОдговориИзбришиHvala mnogo. Onda je za Vas opcija da ga zakuvate prepodne ,uveče kasno isečete i ujutru bude odličan :). Lep pozdrav <3
ИзбришиHleb je fantastičan.Jednom nedeljno ga spremam ali mi nikada ne nadodje kao tebi!:(Pozdrav
ОдговориИзбришиHvala što pišete utiske. Koji ste pleh koristili? :)
ИзбришиZdravo. Mene zanima kakvo pirincano brasno koristis? Da li integralno ili belo?
ОдговориИзбришиKoristim belo, iskreno nisam čula da postoji brašno od integralnog pirinč. Lep pozdrav <3
ИзбришиKao neko ko nema iskustva u pecenju hleba htela bih da ovaj recept preporucim, zaista je lako napraviti preukusan hleb i svaki put uspe. Veliki pozdrav
ОдговориИзбришиHvala mnogo što pišete utiske, to ne znači samo meni već i ljudima koji čitaju. Drago mi je da Vam se dopada recept. Lep pozdrav :)
ИзбришиDa li mora pirincno brašno ,da li moze speltino umesto njega?pozz
ОдговориИзбришиPoželjno je da koristite predložena brašna. Lep pozdrav :)
ИзбришиDivan je hleb. Pravila sam sa jecmenim, heljdinim, speltinim brasnom, umesto mlevenog lana stavila sam mlevene semenke suncokreta, samo isti odnos vode i brasna. Odlican je.
ОдговориИзбришиHvala, drago mi je da Vam se dopada. :)
Избриши