уторак, 23. јул 2019.

Aromatična pita


Pored toliko ideja sa tikvicama, palačinke, pite čak i kolači rešila sam da dodam i ovaj recept. Lagan i po sastavu, a i za pripremu. Količina sastojaka je za manji pleh, taman onako za neka dva obroka, kao dodatak ili glavni deo, zavisi kako volite da jedete ovakve "pitice". 

Potrebno:
-3 jaje
-1/4 šolje niskomasnog mladog sira ( nije neophodno da bude baš tog tipa, ali sam birala ovaj kako bi bio neutralniji i sam obrok laganiji)
-1 šolja rendane tikvice ( to bude manja tikvica, mlada, rendam sitnije sa korom i ne cedim je)
-1/4 šolje ovsenih mekinja ( poželjno da imate ove, mislim u suštini vi možete da stavite sve brašno, ali nekako mi je lepše kada se ovako kombinuje zbog strukture pite)
-1/4 šolje integralnog brašna ( speltino, pšenično, ječmeno, ražano ili ovseno)
-1 ravna kašičica praška za pecivo
-so, biber, beli luk u prahu ili još bolje 2 čena rendanog svežeg belog luka, suvi peršun
-susam za posipanje

Za merenje svih sastojaka sam koristila šolju od 200ml. E sad, uključite rernu da se greje na 180 stepeni. Zatim umutite žicom jaja, dodajte sir pa ujednačite masu. Onda dodajte tikvice, brašno, mekinje, prašak za pecivo, so i sve navedene "začine". To je to, kada se sve finalno sjedini masa izgleda kao na fotografiji ispod.


Sipate sve u pleh obložen pek papirom ( moj dimenzija 21x21cm) pospete susamom ( može i lan, suncokret golica, šta vi volite) i pravac rerna nekih 30a minuta otprilike. Može i kraće da se peče sve zavisi koliko upečeno volite. Pre jela ostavite malo da se ohladi (odvojite pek papir) i onda uživate u jelu, uz neki jogurt ili kao dopuna uz ručak, šta god vi volite.


2 коментара: