понедељак, 01. јул 2019.

Pogačice sa tikvicama


Puno ideja sa tikvicama, uvek nešto menjam, dodajem i oduzimam. Do sad smo imali hleb od tikvica, mafine i palačinke. Ovaj put sam rešila da pišem recept za pogačice, koje su super za sendviče uz neki namaz i svežu salatu.

Potrebno:
-2 jajeta
-1 plus 1/2 šolje rendane tikvice ( to je jedna manja, ali sam merila tačno kako bi imali dobru gustinu mase)
-1/2 šolje kukuruznog belog brašna ( može i žuto, sa palentom nisam probala)
-1/4 šolje mlevenog lanenog semena
-1/3 kašičice praška za pecivo
-malo soli, bibera i belog luka u prahu
-semenke za posipanje ( golica, susam, a možete dodati još neke po vašem ukusu)

Za merenje sastojaka sam koristila šolju od 200ml. E sad, uključite rernu da se greje na 180 stepeni. Zatim izrendate tikvicu (ja ne ljuštim, ne cedim, biram mlade plodove) na sitnije, meni se više dopada to sitno jer se bolje umeša u masu. Pogledajte na fotografiji koje rende sam koristila, dakle ovo sitnije od onog koje koristite za na primer rendanje jabuka za pitu ( fotografisala sam čisto da imate orjentaciju, mada ukoliko nemate onda ono koje vama odgovara, ovo je samo predlog).


Zatim dodajte jaja, umutite viljuškom i onda dodajte brašno, lan prašak za pecivo, so i začine. Masa treba da izgleda kao na fotografiji ispod.


Ovako pripremljenu masu ostavite da malo odstoji kako bi lan pokupio višak tečnosti. Pošto se rerna verovatno već zagrejala na pek papirom obloženom plehu formirajte nešto kao pogačice. Ja sam napravila 6 komada od ove količine sastojaka i posula sa semenkama, kao što možete videti na fotografiji ispod.


Pravac rerna nekih 20 do 25 minuta. Kada budu pečeni samo malo da se ohlade, pa onda kombinacija i ručkanje. Možete ih jesti sa miksom pavlake i senfa pa uz salatu ili uz neki humus i salatu... Meni idealno za doručak ili večeru, a možda i kao dodatak ručku.

Нема коментара:

Постави коментар