уторак, 17. септембар 2019.

Lepinjice sa tikvicama


Nešto što sam jela celo leto, pisala sam na Instagramu često ovaj jednostavan recept, ali sam rešila i ovde da ga zabeležim. Postoji puno opcija za brašno koje možete koristiti u ovom receptu, ali ja ću vam navesti neke predloge u skladu sa onim što sam ja testirala.

Potrebno:
-2 jaja
-1 mala tikvica ( kada je izrendate da dobijete punu šolju i još malo :D)
-2 kašike belog kukuruznog brašna ( možete koristiti integralno pšenično, ječmeno, speltino kao zamenu)
-2 čena belog luka, biber i so (beli luk daje jako lepu aromu ovim lepinjicama) 
-ulje koje inače koristite za prženje ili svinjska mast za podmazivanje tiganja

Prilikom meranja sastojaka sam koristila šolju od 200ml. Najpre stavite tiganj da se greje ( koristila sam tiganj sa tzv. kamenim dnom), pa pomešajte viljuškom rendanu tikvicu (što sitnije redajte) i jaja. Ja je ne ljuštim jer biram mlade, takođe je ne cedim kada izrendam. Kada povežete ova dva sastojka dodate brašno, izrendan beli luk, biber i so. Masa pred prženje izgleda kao na fotografiji ispod.


Pošto se tiganj zagrejao premažite ga kao što to inače radite za palačinke i sipajte 1/3 mase otprilike. Rastanjite u krug i ostavite da se zapeče. U ovoj fazi izgleda kao na fotografiji ispod.


Kada se dovoljno upeče polako odvojite i okrenite na drugu stranu. Možete se poslužiti sa tanjirom, tako što lepinjicu prvo odvojite, preklopite tanjirom, pa okrenete tiganj kako bi lepinjica pala na tanjir. Onda samo polako prebacite lepinju na tiganj da se i druga strana zapeče. To je to, izmešajte masu pa ponovite isti postupak ( ne zaboravite da izmešate masu pre pečenja, jako je bitno, kako bi vam bilo sve ravnomerno kada sipate u tiganj). Ja sam od ove količine dobila tri lepinjce koje sam jela uz mlečne proizvode i salatu. Eto ideje, pa mogu reći meni može biti i za doručak, i za ručak, a vala i za večeru, uglavnom sve zavisi koliko ste gladni :D.






Нема коментара:

Постави коментар