понедељак, 16. септембар 2019.

Rogač kolač


Prva asocijacija na septembar su mi jabuke i bundeve, pa ću u skladu sa tim pisati i recepte u narednom periodu. Ovaj put kolač sa puno rogača i jabukama, vrlo jednostavan za pripremu, ne previše sladak i težak. Idealan uz kafu, onako posebno popodne kada vam se jede nešto fino i slatko, što čak može biti i neka užina s obzirom na hranljive sastojke ovog kolača.

Potrebno:
-1 šolja rendanih jabuka ( birajte neke slatke, ako vam nešto znači, ja sam potrošila 2 srednje jabuke)
-1 jaje
-1/3 šolje mleka ( koristila sam obično)
-3/4 šolje rogača (rogač koji koristim je otprilike kao griz krupan, nije onaj praškast kao kakao npr.) 
-3/4 šolje integralnog pšeničnog ili speltinog brašna
-1/2 kašičice sode bikarbone
-sok i kora od 1/2 limuna
-1-2 kašike ulja ( neko neutralnije, ja sam koristila od koštica grožđa)
-1-2 kašike suvog grožđa
-1-2 kašike šećera od šećerne trske ( možete koristiti i kokosov ili brezin, med i neki sirupi nisu ok izbor jer menjaju strukturu mase)
-malo mlevenog karanfilića i anisa ( meni su ova dva začina bila idealana kao dodatak)
-3 kašike džema za premazivanje ( može i ispopljena čokolada)

Za početak da naglasim da sam za merenje sastojaka koristila šolju od 200ml. Sad već možete da uključite rernu da se greje na 180 stepeni i polako počnete pripremu. Najpre izrendate jabuke i odvojite potrebnu količinu, dodajte direktno u to jaje i mleko i umutite viljučkom zajedno. Onda dodajte šećer, ulje, brašno, rogač, začine, suvo grožđe, koru limuna i miks soka od limuna i sode bikarbone ( posebno to pomešate u posudici da soda odreaguje, pa tek onda tako dodate u masu). Finalno masa treba da izgleda kao na fotografiji ispod.


Onda obložite manji pleh pek papirom ( moj je bio okrugli prečnika 17cm) i sipajte masu. Birajte tako neki sličan da vam ne bude previše tanka masa kada je rasporedite. To je to, pravac rerna, nekih 25 minuta otpilike, a u prvih 10ak minuta ne otvarajte rernu da kolač nadođe lepo. Kada bude gotov i prohladi se, odvojite od pek papira i ostavite na rešetku da se skroz ohladi. Ja sam premazala džemom kada se ohladio i tako jela, a ovo preko džema su suve pšenične klice ( nisu obavezne možete mlevene orahe umesto njih). Mnogo je lepši kada prenoći jer začini baš puste svoje arome i kolač se mnogo lepše seče tako. . Ova količina sastojaka je za manji kolač pa će nestati u roku od dan, dva :D.




2 коментара: