понедељак, 27. јануар 2020.

Jafa kocke


Na blogu već postoji sličan recept, ali sam želela da ga unapredim i mislim da je ovo pun pogodak. Ne sadrži beli šećer, gluten, orašaste plodove, jaja, a ni mlečne proizvode. Verujem da će to značiti mnogima.

Potrebno:
-1/2 šolje mlevenog lanenog semena plus 1/2 šolje tople vode (pomešajte i ostavite nekih 10ak minuta) 
-1 šolja prosenog brašna (obavezno)
-1/2 šolje rogača (kakao nije dobra zamena)
-1/2 kesice praška za pecivo (soda bikarbona ne) 
-1/3 šolje džema od kajsije ili šljive
-1/4 šolje šećera od šećerne trske (može i neki drugi)
-sitno rendana kora cele dobro oprane pomorandže plus mlevena oljuštena pomorandža
-otprilike 100g čokolade, može i manje

Najpre da naglasim da sam za merenje sastojaka koristila šolju od 200ml.
Pre nego što počnete da mešate sastojke uključite rernu da se greje na 180 stepeni. 
Pomešajte rogač, šećer, brašno, prašak za pecivo, dodajte 1/2 šolje tople vode (ukupno, za ceo recept ide 1 šolja tople vode), pa dodate lan koji je nabubrio. Masa izgleda kao na fotografiji ispod.


Zatim obložite pleh dimenzija 20x20cm i pravac u zagrejanu rernu, nekih 25 minuta. kada bude gotova kora odvojite od pleha i ostavite da se ohladi, pa kasnije izmrvite, da bude kao na fotografiji ispod.


Zatim u to dodajte rendanu koru pomorandže, oljuštenu samlevenu pomorandžu zajedno sa džemom (ova dva sastojka meljem zajedno jer se bolje kasnije umešaju). To sve izgleda kao na fotografiji ispod.


Izmešajte dobro pa ubacite u pleh ili četvrtastu posudu koju ste obložili folijom, tu negde dimenzija manjih nego pleh u kome ste pekli, da bi bio deblji kolač (moja je bila dimenzija 20x16cm). Zatim istopite čokoladu i prelijete kao što vidite na fotografijama ispod.




Ostavite u frižider da se dobro ohladi i prenoći, ovo je jako bitno jer je mnogoo ukusnije kada sve upije ukus pomorandže i čokolada se dobro stegne.


Нема коментара:

Постави коментар