уторак, 24. март 2020.

Peglani hleb


Kombinacije hleba i luka, pre 15ak godina, ne nikako!

Danas - može!
Inspiracija je bilo sa više strana, prvo obožavam indijsku kuhinju i oni prave nešto ovako, to je tzv. lachha paratha (tanak slojevit hleb), ako neko zna nešto više slobodno neka napiše.



Za jedan veći PEGLANI HLEB (mama je bila kuma za ovo kreativno ime) potrebno:
-1 šolja integralnog brašna (speltino ili pšenično), ali biće potrebno još kasnije za razvijanje
-prstohvat soli
-1/4 - 1/3 šolje blago tople vode (možda će vam biti potrebno još, ali za početak neka bude ova količina)
-za nadev sitno, sitno, sečena slaninica i crni luk

(šolja od 200ml)


Najpre od brašna, soli i vode zamesite testo koje se ne lepi za prste i odvaja od posude (vodu dodajte polako, ako preterate ne bitnite uvek možete dodati još vode). Uvijete testo u foliju ili ubacite u kesu i ostavite u frižider barem sat vremena, meni je ovako mnogo lepše jer brašno "nabubri" lepše nadođe hleb kasnije (ja sam ga čak ostavila i duže).
Kada testo odmori, radnu površinu pospite sa brašnom i istanjite testo što više oklagijom (ne idite u ekstrem jer ćete kasnije morati da ga uvijete u rolnicu) onda pospite sa seckanom slaninicom i lukom, pa polako uvijete kao pitu, a onda tu rolnicu uvijete u oblik puža.





Tako dobijen krug rastanjite oklagijom na palačinku.



Pa prebacite ga na tiganj koji je premazan sa uljem ili malo svinjske masti i ispecite sa obe strane. Poželjno je da se jede odmah.






Нема коментара:

Постави коментар